De bekendmaking komt in roerige tijden. ProGay is voor het derde achtereenvolgende jaar in opspraak gekomen omdat de Amsterdamse Rekenkamer beweert dat de financiële verantwoording van ProGay niet klopt. De stichting zou in de fout zijn gegaan met de verantwoording van subsidies. Van Dalen: "We hebben accountantsverklaringen, die krijg je niet als het niet in orde is."

Een belangrijk verwijt van de Rekenkamer is dat de winst die ProGay op de Gaypride heeft gemaakt, zo'n 11.000 euro, niet terugvloeit naar de gemeente. Van Dalen: "De subsidie van de gemeente is bestemd voor de botenparade, op dat onderdeel maakt ProGay zelfs verlies."

De gemeente heeft eerder aangegeven dat het onderzoek van de Rekenkamer eigenlijk over de gemeente zelf gaat en niet over ProGay. Van Dalen: "ProGay heeft alle stukken ingeleverd bij de desbetreffende afdelingen. Onderling is dat niet uitgewisseld en daardoor heeft de Rekenkamer niet elk stuk gekregen. En als er stukken lijken te ontbreken vraag ik me af: 'waarom hebben ze niet even gebeld'."

Voorzitterschap
De bekendmaking van het opstappen komt misschien op een ongelukkig moment, het besluit was al maanden geleden genomen. "Ik heb de beslissing al genomen toen ik gemeenteraadslid werd," zegt Van Dalen, "maar enkele maanden voor de Gay Pride kun je niet opstappen, dan laat je de boel op de klippen lopen." Uit een mail die in het bezit is van de Gay.nl-redactie blijkt inderdaad dat Van Dalen in juni het College van B&W op de hoogte heeft gesteld van zijn voornemens te vertrekken als ProGay-voorzitter.

Van Dalen wordt op 23 november vervangen door Irene Hemelaar (foto) en daarmee krijgt de stichting voor het eerst een lesbische voorzitter. Hemelaar werd unaniem door het bestuur voorgedragen. "Hemelaar is al intensief ingewerkt. Slechts de handtekening van de Raad van Toezicht is nog nodig, maar dat is slechts een formaliteit," aldus scheidend voorzitter Van Dalen.


Lees ook:
» Dries Roelvink opent Gay Pride (89) reacties
» ProGay presenteert African Pride (8) reacties
» Herrema nieuwe voorzitter RvT ProGay (0) reacties
» Roeien tijdens Gay Pride (21) reacties