De nog steeds voordurende reeks zelfmoorden onder jonge homo's in de VS baart het ministerie behoorlijk zorgen. Vandaar de harde taal van minister Arne Duncan. Onlangs werd bekend dat iets meer dan de helft van alle middelbare scholieren wordt mishandeld als ze homo of lesbisch zijn. 

Duncan moet op zijn ministerie flink gaan bezuinigen. Hij denkt daarbij onder meer aan het schrappen van subsidies aan scholen die geen veilige leeromgeving voor al hun leerlingen garanderen.

Meer in het algemeen is de regering van president Obama druk bezig om te bewijzen dat ze zich inzet voor homorechten. Veel homo's, lesbiënnes en transgenders zijn boos op de regering omdat Don't Ask Don't Tell nog steeds niet is afgeschaft - of omdat de DOMA-wet nog steeds erkenning van homohuwelijken verbiedt. Verder waren er tal van kleine incidenten, zoals toen een presidentiële adviseur homoseksualiteit "een keuze in levensstijl" noemde. De recente reeks zelfmoorden is de zoveelste blamage voor Obama's Democratische Partij.

Dat kan bij de verkiezingen van volgende week een probleem gaan worden voor de Democraten. Homo's en lesbiënnes dreigen bij die verkiezingen op hun handen te blijven zitten, terwijl de democraten elke stem nodig hebben om de meerderheid te houden in het congres. Op 2 november staan alle zetels uit het Huis van Afgevaardigden en 1/3 van de senaatszetels op het spel. Duncans harde taal kan dus ook verkiezingsretoriek zijn.