Hoewel het jammer is dat tegenwoordig álles maar met celebrity's is én een co-productie met Vlaanderen, is het zoveelste seizoen van Benelux' Next Top Model best goed te doen. Althans; er zitten leuke kandidaten in. Als presentatrice Daphne Deckers voor de zoveelste keer vertelt dat ze ook weleens met een dakpan op d'r hoofd heeft geposeerd voor de Wehkamp, begin ik toch heimwee te krijgen naar Yfke 'ik heb vaif feuteus in me honde' Sturm. Het hoogtepunt van het seizoen is tot nu toe voor velen toch wel de verjaardag van de inmiddels afgevallen kandidate Aïcha, die overigens eerder een hartverwarmend relaas hield waarin zei ze vóór het homohuwelijk te zijn. De schat. Op haar verjaardagsfeestje speelde de meiden een potje Benelux' Next Hoer Model (gek, Benelux' Next Top Hoer zou toch een betere titel zijn?) en werden ze ook nog eens verrast door Kim Feenstra, winnares van seizoen twee. Haar inspirerende uitleg over hoe je nu écht een catwalk kunt 'rocken' ('nu moet je gewoon denken: fok iedereen, jullie willen deze kleding, ik draag het!') heeft op mijn iPhone in ieder geval tot ringtone geschopt (iPhone / mp3). Ik kijk nu al uit naar de finale!

Maar laten we het even over muziek hebben. Het in december geplande concert van Janelle Monáe gaat helaas niet door, en ook het concert van de Scissor Sisters in Utrecht is helaas afgelast. Gelukkig zijn er nog flink wat concerten, zoals dat van singer/songwriter Imogen Heap op 23 november in de Melkweg. I Blame Coco, de band rondom de dochter van Sting, staat zes dagen later op dezelfde locatie. Haar debuutalbum The Constant komt officieel pas op 19 november uit, maar is ivm de grote vraag nu al in de winkel verkrijgbaar. Tegelijkertijd met de officiële releasedatum gaan we op Gay.nl het album ook verloten, dus hou de site goed in de gaten.We houden zelf vooral Sky Ferreira (foto) in de gaten. Deze 18-jarige dame uit Amerika heeft samen met producers Bloodshy & Avant (bekend van Britney Spears' Toxic) een heel gezellig popliedje gemaakt; One. Leuk detail is dat onder veel van haar filmpjes op YouTube ex-klasgenootjes van haar zure opmerkingen plaatsen over hoe Sky vroeger op school écht wel beter zong en dat iedereen bij haar optredens tranen in z'n ogen kreeg. Dat belooft dus wat voor haar debuutalbum, dat helaas pas volgend jaar uitkomt!

Franse singer/songwriter Zazie, bekend om de inventieve manier waarop ze met taal omgaat in haar songteksten, heeft ook een nieuw album. Ze maakte maar liefst 49 (!!) liedjes, waarvan er 14 verzameld zijn op haar zevende studio-album Za7ie. De overige nummers worden eind november als boxset uitgebracht. Za7ie is helaas nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar op iTunes vind je gelukkig wél een gratis app waarmee je alles gratis kunt beluisteren. Dikke prima!

Verder komt eind november een zgn 'companion album' van Ke$ha uit, dat bij haar album Animal hoort (een klein beetje afgekeken van Lady Gaga's The Fame Monster, inderdaad). Er staan acht nieuwe nummers op de Cannibal EP, waarvan we CUNext Tuesday (pakkende titel!) al kenden omdat die al járenlang overal op internet rondscharrelt, zelfs al voordat haar hitsingle Tik Tok uitkwam. Haar nieuwe single We R Who We R is nu al overal verkrijgbaar.
Tenslotte, voor iedereen die niet zo hard gaat op popmuziek: Penelope. De klassiek geschoolde Shara Worden kennen we vooral van de indie band My Brightest Diamond, maar ze is gelukkig niet vies van een gastoptreden (ze was eerder al flink te horen op het Illinois album van Sufjan Stevens) of samenwerking met andere artiesten. In dit geval leende ze haar prachtige sopraanstem aan Penelope, een ‘song cycle’ gecomponeerd door Sarah Kirkland Snyder. Penelope vertelt het verhaal van een vrouw wiens echtgenoot ineens weer voor haar deur staat na twintig jaar geleden naar een onbekende oorlog te zijn vertrokken. Hij heeft hersenbeschadiging opgelopen, en zowel hijzelf als zijn vrouw weten niet meer wie hij is. In de hoop hem terug te vinden, leest zijn vrouw hem voor uit de Odyssee. Beslist géén popalbum dus, maar zware kost, die dankzij de strijkerpartijen van het Signal ensemble en vervormde electronische en akoestische drumpartijen nog dramatischer wordt. Absoluut de moeite van het beluisteren waard, en het nummer This Is What You Like is fijn gratis te downloaden vanaf de officiële site en het volledige album vind je hier.

MartijnT

Lees ook:
» Halfnaakte hotties op tv! (85) reacties
» Film: The Twilight Saga - New Moon (63) reacties
» IJsland: Gletsjers, walvissen en spuitende broertjes (14) reacties
» Film | Sex & the City (31) reacties
» Première Dirty Dancing (23) reacties