Politieke donaties liggen nogal gevoelig in de Verenigde Staten. Ze moeten traceerbaar zijn, waardoor iedereen kan zien wat voor beleidsvoorstellen je steunt. Als een bedrijfseigenaar een politicus steunt die zijn klanten discrimineert, kan dat leiden tot een boycot.

De algemeen directeur van TRT holdings, het moederbedrijf van onder meer de Gold's sportscholen, had een paar miljoen dollar geschonken aan Republikeinse politici. Dat schoot sportschoolgebruikers in San Fransisco in het verkeerde keelgat. Die politici zijn nogal homofoob, terwijl de sportschool in San Fransisco heel veel homo's als klant heeft. Die dreigen nu massaal ergens anders te gaan trainen.


Het management van de sportschool in San Fransisco is ook bepaald niet gecharmeerd van de donatie. Hun sportschool stond juist heel goed bekend in San Fransisco: de sportschool trad op als sponsor voor onder meer gay prides en doneerde aan stichtingen die zich inzetten voor homo-emancipatie. Het bedrijf kende een zero-tolerance-beleid tegen alle vormen van discriminatie en verzekerde klanten dat "de lidmaatschapsgelden niet zullen worden aangewend voor politieke campagnes". Dat gebeurde dus toch.

Om hun klanten niet kwijt te raken, hebben de managers besloten om dan maar hun eigenaar te lozen. Een excuus aan de klanten (dat de sportschool al 22 jaar bij de holding zit en dat ze dit niet hebben zien aankomen) vonden ze niet genoeg. Ze hebben aangekondigd dat voor elke cent die de algemeen directeur van de holding heeft gedoneerd, een minstens even groot bedrag wordt geschonken aan stichtingen die zich inzetten voor homorechten. Verder willen ze op zo kort mogelijke termijn, maar in elk geval voor september 2012, de sportschool onderbrengen bij een andere holding. 

WvD