Connecticut is een van de vijf staten in Amerikan waar het huwelijk opengesteld is voor paren van gelijk geslacht. Maar de Defense of Marriage Act (DOMA, uit 1996) verbiedt het staten en de federale overheid om zulke huwelijken te erkennen, als die in een andere staat zijn gesloten. Toen Joshua Vandiver en Henry Velandia vanwege een promotie naar Colorado verhuisden, hield de "geldigheid" van hun huwelijk op toen ze de staatsgrens passeerden.

En dat is weer een probleem omdat Henry  in Venezuela geboren is. Voor de wet geldt hij als een "tijdelijke immigrant" - en zijn vreemdelingendocument wordt niet meer verlengd. De wet staat Amerikanen toe om garant te staan voor de inburgering van hun gehuwde partner. Die mogelijkheid hebben Vandiver en Velandia niet, omdat de federale overheid hun huwelijk niet erkent. De combinatie van DOMA en de Amerikaanse immigratiewetten maken nu dat een echtpaar uit elkaar getrokken dreigt te worden.

Josua legt uit: "Ik ben eigenlijk een studeerkamertype. Ik houd me bezig met Griekse filosofie. Ik had nooit gedacht, toen ik Henry vier jaar geleden tegenkwam, dat ik me vandaag vooral zou moeten inzetten om hem bij me te houden."

Het echtpaar is een rechtszaak tegen de federale overheid en de staat Colorado begonnen. Zij eisen daarin een moratorium op DOMA, omdat zij anders gediscrimineerd zouden worden in hun eigen land. Mocht dat niet goed aflopen, dan zullen ze het land uitvluchten, bijvoorbeeld naar Europa.

WvD

Lees ook:
» Kijktip: homohuwelijk in Iowa (23) reacties
» Homohuwelijk in de gevangenis (41) reacties
» Homohuwelijk in het luchtruim (14) reacties
» VS: processen voor homohuwelijk (0) reacties