In de staat Iowa werden drie prohomohuwelijk-rechters vervangen. Homo-activisten denken dat gelijkgezinde rechters in andere staten hetzelfde lot staat te wachten. Daarnaast zijn ook de kansen geslonken op het intrekken van het 'don't ask, don't tell'-beleid in het Amerikaanse leger en is openlijke homoseksualiteit in de krijgsmacht na de nederlaag van Obama en zijn democraten nog verder weg. De winst van de republikeinen betekent namelijk vooral dat er meer overlegd moet gaan worden tussen de twee partijen en dat de President zoiets als de afschaffing van DADT er niet zomaar doorheen kan drukken.

Republikeinen die hun opwachting maken in het Huis van Afgevaardigden staan erom bekend dat ze veelvuldig tegen homorechteninitiatieven stemmen, zei Solmonese. Het wegstemmen van de rechters in Iowa is wellicht het meest schokkende nieuws voor homo's. De drie beslisten vorig jaar dat een verbod op het homohuwelijk in strijd was met de grondwet van de staat. Het homohuwelijk in Iowa is nog altijd geldig, maar conservatieve krachten maken zich op voor de invoering van een nieuw verbod.

Gelukkig was er ook enig positief nieuws. De burgemeester van het overwegend liberale Providence, in Rhode Island, werd gekozen tot het Huis. Hij is daarmee de vierde openlijke homo die in het Huis van Afgevaardigen plaatsneemt. Drie andere homoseksuele afgevaardigden werden herkozen. In Californië werd voor het eerst in de VS een rechter gekozen voor het hooggerechtshof van de staat die openlijk transgender is.

Het is onduidelijk welke koers Barack Obama zal kiezen na deze slechte week. Insiders zeggen dat de president door deze nederlaag misschien wel wakker is geschud. Zal hij dan eindelijk gaan aanpoten en waarmaken wat hij in 2008 beloofde aan de Amerikanen? Of zal hij juist meer proberen samen te werken met de republikeinen, vooral omdat dit onvermijdelijk lijkt?

Obama erkende dat de uitslag van de verkiezingen laat zien dat Amerikanen gefrustreerd zijn over de economie. "Het is duidelijk dat veel Amerikanen nog geen vooruitgang hebben gemerkt en dat hebben ze ons gisteren laten merken'', aldus Obama. "Deze verkiezingen onderstrepen voor mij dat ik mijn werk beter moet doen, net als alle anderen in Washington.''

CF/Trouw

Lees ook:
» VS: geen subsidie bij pesten homo's (19) reacties
» Cummings boos op Obama (24) reacties
» Obama: 'It gets better' (31) reacties
» Leger VS mag homo's toch weren (13) reacties
» Legerjuristen VS kappen met DADT (0) reacties
» Don't Ask, Don't Tell stopt per direct (25) reacties
» Senaat houdt DADT in stand (26) reacties