Maar hun veroverde meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zegt wellicht meer over de massale onvrede in de VS dan over de populariteit van de Republikeinse partij. Immers; uit peilingen blijkt dat de Amerikanen de Democraten en Republikeinen even goed of slecht waarderen Maar ja: bij een tweepartijenstelsel heb je nou eenmaal weinig keus. Vind je de één niet goed (Democraten), dan moet je noodgedwongen naar de ander (Republikeinen).

Toch zegt de Republikeinse comeback wel iets over rechts Amerika: namelijk dat het weer de juiste noten aanslaat. Conservatieve politici, commentatoren en publicisten appelleren aan de grote onvrede die er bij de Amerikanen, met een reële werkloosheid die richting de 20% sluipt, leeft.

Dit in tegenstelling tot president Obama; de ‘great communicator’ lijkt zijn connectie met de Amerikanen vooralsnog even kwijt.

Dit begon al met zijn zorgwet; hoewel de wet van historische proporties is lukt het de president maar niet om een meerderheid van de bevolking achter zijn hervormingen scharen. Ook op andere beleidsterreinen, zoals de infrastructuur en de financiële sector, heeft hij concrete veranderingen gerealiseerd die aan de basis moeten staan van een economisch herstel. Maar de kiezer ziet dit niet; de enorme werkloosheid overschaduwd alles.
En wie springt er in dit gat? Inderdaad: rechts Amerika. Vooral conservatieve commentatoren, die in het nieuwe medialandschap meer en meer de rol van geestelijken of politici op zich nemen, weten precies de gevoelige snaren te raken. De kijkcijfers van FOX News waren nog nooit zo hoog: bij de de verkiezingen van vorige week scoorde FOX hogere kijkcijfers dan concurrenten CNN en MSNBC bij elkaar.

De lijst met grootverdieners uit de Amerikaanse media bestond vorig jaar dan ook vrijwel geheel uit oerconservatieve presentatoren.

Radiomaker Rush Limbaugh strijkt jaarlijks maar liefst 60 miljoen dollar op. FOX News-presentatoren Glenn Beck (33 miljoen) en Bill O’Reilly (20 miljoen) boeren ook goed. Sarah Palin vangt voor haar rol als ‘deskundige’, ook bij FOX News, jaarlijks 7 miljoen. Alleen de progressieve stem Jon Stewart, presentator van de satirische Daily Show op Comedy Central, speelt enigszins mee met 15 miljoen. Het geld zit dus duidelijk op rechts.

Amerika’s politieke landschap is wat dat betreft vergelijkbaar met dat van de Europese Unie; ook hier appelleren rechtse politici over het algemeen succesvoller aan de gevoelens van onvrede die er heersen. Niet voor niets verklaarde PVV-Kamerlid Martin Bosma onlangs bij Pauw & Witteman dat rechts Nederland momenteel het debat bepaalt. Hij heeft gelijk.

In Nederland vormt de rechtse politieke revolte geen bedreiging voor de homogemeenschap. Integendeel: het is juist de PVV die vrijwel dagelijks een punt maakt van het toenemende geweld tegen homo’s’. Maar hoewel Geert Wilders veelal bij rechts Amerika zijn vrienden zoekt; staan deze juist lijnrecht tegenover de homogemeenschap. Zo heeft Wilders goede contacten met Senator Jon Kyl uit Arizona; hij geldt als één van de meest conservatieve congresleden.

Dit is frappant; want juist conservatieve Amerikanen zouden een positief effect op de homogemeenschap moeten hebben.

Zo wint de ultraconservatieve Tea Party alsmaar aan populariteit. De beweging strijdt voor een kleine, compacte overheid waarin de vrijheid van individuen centraal staat. De overheid moet zich nergens mee bemoeien; dus ook niet met wie burgers wel of niet mogen trouwen. “Dat is iets wat kerken zelf maar moeten uitmaken”, zegt Ron Paul, één van de felste pleitbezorgers van ‘small government’ in het Congres. Toch denken veel Tea Party politici hier anders over; wanneer het om homorechten, abortus of euthanasie gaat zijn ze plotseling voor strikte regels opgesteld vanuit Washington DC. Hier is maar één reden voor: het winnen van conservatieve stemmen.

Zoals ik in één van mijn vorige columns al zei: er gloort voorlopig weinig hoop aan de horizon wanneer het gaat om meer homorechten. En vanuit de media hoeven we al helemaal geen steun te verwachten. Want voorlopig geldt: des te conservatiever, des te succesvoller.