En sinds 1 november is er meer gespecialiseerde hulp in het leven geroepen. Want voor iedere homo in de gemeente Utrecht die zich geconfronteerd wordt met bedreigingen, overlast en/of intimidatie is er nu het zogenaamde gay alert. Natuurlijk weer een Engelse term want dat klinkt zo lekker urgent. Als u dit speciale nummer belt krijgt u waarschijnlijk voorrang bij homozaken. Vermoedelijk zit er een ervaren fag-hag of homomoeder aan de lijn (Imca Marina is failliet dus als ze nog werk zoekt...) En die biedt speciale homo zorg.

Ik vraag me af wat er anders is dan wanneer je 112 belt? Komen ze dan sneller? (Daar houden homo’s helemaaal niet van.) Of komen er enkel homoseksuele en/of woest aantrekkelijke agenten op deze meldingen af en komen die enkel via de achterdeur? En zo weet ik nog wel zestig flauwe grappen en allemaal komen ze voort uit frustratie over het simpele feit dat hier weer een knap staaltje symboolpolitiek aan het werk is.

Waar roma’s die voortdurend overlast bezorgen omwille van een zorgplicht in een vrolijke villa geplaatst worden laat de gemeente Utrecht het namelijk wel toe dat homo’s uit hun huis en buurt gepest worden. Om hier wat aan te doen kunnen we nu bellen. Die weggepeste mensen hebben niets aan het nieuwe initiatief en het is de vraag wat Utrecht gaat doen met nieuwe meldingen, want dat lijkt me de belangrijkste vraag.

Trekt een gay alert team als een soort animal bevrijdingsfront de buurt in om begrip af te dwingen? Worden alle pestende buren in een villawijk geplaatst? (Lijkt me meer een reden om het te gaan doen dan een bestrijdingsmiddel.) Of krijgen de gepeste homo’s zelf een villa en mogen ze naast overlast gevende roma’s gaan wonen?

In mijn optiek kunnen homo’s allang de politie bellen en om hulp vragen. En het is dan aan de professionals aan de andere kant van de lijn om de heftigheid en de urgentie van de melding naar behoren in te schatten. Het probleem zit hem er in wat de gemeente daar mee doet. En een speciaal telefoonnummer lost het gemis aan maatregelen niet op.

Dus als burgemeester Wolfsen echt vindt dat de maat vol is, kom dan maar snel over de brug met een door het college goedgekeurd ‘homo-protocol’ maar probeer ons niet in de tussentijd symbolisch te paaien met een halfslachtig: ”Je kunt ons altijd bellen.”