Omdat er ontzettend veel docu's worden vertoond op het festival hebben we geprobeerd om een kleine selectie te maken. Klik op de titels om een trailer te bekijken en een uitgebreidere synopsis over de film te lezen. Ook zie je zo de draaitijden en -locaties.

Agnus Dei
is een documentaire waarin Jesus Colin verteld hoe hij op elfjarige leeftijd misbruikt werd door een Mexicaanse priester. In deze film wordt duidelijk hoe dun de lijn tussen pijn en affectie voor Jesus is, als hij terugdenkt aan die periode. Hij hield tenslotte van deze priester, zij het als vaderfiguur.


In 8: The Mormon Proposition is te zien hoe mormonen uit Utah het voor elkaar kregen om in Californie het homohuwelijk afgeschaft te krijgen door invloed uit te voeren op Proposition 8. Speeches van mormoonse kerkleiders met retoriek als "je kunt beter dood zijn dan homo", leidde tot een golf van zelfmoorden onder religieuze jongeren die worstelden met hun seksualiteit. In deze documentaire komen zowel homojongeren als bijvoorbeeld kerkleiders aan het woord.


De Stonewall-rellen zijn een veelbesproken onderwerp maar, nog nooit eerder was zo'n accurate terugblik naar de zomer van 1969. In Stonewall Uprising zitten interviews, lachwekkende voorlichtingsfilmpjes uit die tijd en kleurrijk archiefmateriaal dat 'zowel leerzaam als vermakelijk is', aldus IDFA.


108 is een apart nummer in Paraguay. '108', tevens de titel van deze documentaire, is er nog steeds een scheldwoord voor homo's. Het stamt uit de tijd dat dictator Alfredo Stroessners een ware heksenjacht op homo's voerde. De documentairemaker probeert meer over haar oom te weten te komen. Haar oom Rodolfo was namelijk een van de 108 namen die op de eerste zwarte lijst met homo's stond. Ze zoekt zijn oude vrienden op en probeert toenadering tot haar eigen vader, Rodolfo's afkeurende broer, te zoeken.


Het IDFA vindt van 17 tot en met 28 november plaats op verschillende plekken in Amsterdam.


CF/IDFA