Het College van Bestuur zegt dat het verstrekken van een nieuw diploma niet mag, daarbij verwijzen ze volgens deskundigen naar een wet die alleen geldt voor middelbare scholen. Maar ook al zou het volgens een wet niet mogen. Hoe vaak komt deze situatie voor? En is dit niet een uitgesproken kans om een keer af te wijken van een regel? Wat een star gedrag! Daarnaast gaat het ook in tegen de traditie van dit instituut dat vroeger een naam had om juist progressief te zijn met betrekking tot maatschappelijke vraagstukken.

Moet je je voorstellen dat Justus gaat solliciteren, nu als man, en hij moet zijn diploma’s overleggen. Dan staat daar nu een andere naam op, waardoor een toelichting of je nu wil of niet zeker nodig is. En wat overigens ook weer nadelige reacties kan oproepen. De werkelijkheid is helaas nog steeds, dat transseksuelen lang niet altijd welkom zijn. Justus, werkend en woonachtig in de VS, heeft dit al eerder meegemaakt. Maar het belangrijkste is dat hij nu man is en dat het diploma daarom niet meer klopt. Ik vind dat hij gewoon uit menselijk oogpunt recht heeft op een aangepast diploma.

UvA Pride bemiddelde eerder in deze zaak. Ook kwam er aandacht uit bekende hoek, Freek de Jonge nam het voor Justus op. Ook de PvdA stelde eerder schriftelijke vragen aan de toenmalige demissionair minister André Rouvoet. Helaas alles tot nu toe tevergeefs. De UvA blijft weigeren. Daarom is Justus nu naar de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) gestapt, die binnenkort uitspraak doet. Helaas is deze uitspraak niet bindend en kan de UvA de uitgifte van een nieuw diploma dus blijven weigeren.

Justus kreeg overigens wel zonder problemen een nieuw geboortebewijs, paspoort en rijbewijs. Zo kan het dus ook!

Als jij de opstelling van de UvA ook belachelijk vindt, onderteken dan de petitie, te vinden op de website van www.coc.nl.