Advocaat Sidney Smeets (Spong Advocaten), die de belangen van de slachtoffers behartigt, is tevreden en spreekt van een relatief zware straf voor minderjarige daders. Met name bij de hoogte van de schadevergoeding is volgens Smeets rekening gehouden met het homofobe karakter van het misdrijf.

De twee slachtoffers Jeroen (foto) en Jorrit werden afgelopen zomer bij het Amsterdamse Amstelstation uitgescholden voor ‘vieze flikkers’. Toen ze daar wat van zeiden, werden ze bespuugd en kreeg Jeroen klappen. Jeroen fotografeerde de daders met zijn mobiele telefoon, waardoor de politie snel tot aanhouding kon overgaan.

De daders werden veroordeeld voor openlijke geweldpleging. COC Amsterdam drong, mede naar aanleiding van deze zaak, bij de gemeente aan op meer maatregelen tegen homofoob geweld. Burgemeester Van der Laan heeft ondermeer toegezegd dat er voorlichting over homoseksualiteit komt op alle Amsterdamse scholen. COC Nederland dringt bij de Haagse politiek aan op aanvullende maatregelen om homofoob geweld te bestrijden. Er is inmiddels een Kamermeerderheid voor hogere maximumstraffen bij discriminerend geweld.

Jeroen werd afgelopen maandag opnieuw slachtoffer van verbaal homofoob geweld. Op de Weteringschans werd hij vanuit een taxi verschillende malen uitgescholden. Hij deed direct aangifte bij de politie.

Op 22 november aanstaande vindt een themazitting over discriminerend geweld plaats bij de Amsterdamse rechtbank.

Bron: COC.nl

Lees ook:
» Homogeweldpleger (14) opgepakt (89) reacties
» Politie zoekt getuigen homogeweld (2) reacties