Ik heb de reacties nog eens terug gelezen. Incest schijnt nog steeds een groot taboe te zijn, promiscuïteit echter min of meer vanzelfsprekend. Vorige keer schreef Eus over een huizenruil-site waar ik me op had ingeschreven. Het heeft inderdaad gewerkt, maar niet zoals ik verwacht had.

Eugene neemt rust

Via deze ruil-site heb ik afgesproken mijn huis te ruilen met een vrolijke jongen uit Costa Rica. Vreemd genoeg loopt het eindelijk storm op mijn nieuwe coaching-praktijk (naderende Kerst?) dus ik kon niet weg. Eugene bracht de oplossing; hij zit nu in mijn plaats ergens tussen de bananenbomen aan de Pacifische Oceaan, en ik logeer in zijn huis aan de Keizersgracht. Hij is al meer dan een week weg en zit er volgens de planning drie maanden. Ik vond het een goed idee, hij was er aan duidelijk aan toe. Hij is niet meegesleurd met de modder, mocht het u interesseren.

Marianne aan de beurt

Hoe het precies met alle columnisten zit weet ik niet, maar ik geloof niet dat de mensen die op gay.nl publiceren broodschrijvers zijn die op hun standaard 'drie cent per woord' zitten te wachten. Wel had Eugene afgesproken om deze maand z'n laatste column in te leveren. Omdat hij daar niet toe in staat is daar in de Jungle neem ik het vandaag van hem over. Veel van mijn vrienden zijn gay, en ik heb ook een aantal gay-clienten in m'n praktijk. Graag gebruik ik Eugene's plaats deze maand om u wat gay-gedragstips mee te geven, laat ik het 'gaytiquette' noemen. Rekening houden met gevoelens van anderen was niet Eugene's sterkste kant. Dus let op Eus!

Gaytiquette

1) Wees wellevend

In deze maatschappij hebben we met elkaar te maken, dus houd een beetje rekening met elkaar. Waarom zo negatief over 'verwijfde nichten' als u zelf toevallig een stoere homo bent? Waarom zeuren over sloerende gays als u zelf kiest om in een monogame relatie te zitten? Het is allemaal nergens voor nodig, en kwetsend bovendien. Laat iedereen in z'n waarde en toon een beetje respect voor mensen die toevallig anders in elkaar zitten dan u.

2) Wees bescheiden

Kent u toevallig mensen die zichzelf graag horen praten, altijd op de voorgrond treden, en met de beste wil van de wereld niet kunnen luisteren naar anderen? Vindt u het ook zo vervelend dat ieder gevoel of ervaring die u deelt direct wordt afgetroefd met een nog heftiger verhaal? Wat is dat toch storend in de omgang. Nieuwe coiffure per ongeluk te kort laten knippen? Joh, bij mij was het vorig jaar pas erg! Leuk gezeild op de Loosdrechtse plassen? Joh, mijn cruise bij Ibiza was pas hip! Lieve mensen, houd daar toch mee op. Niemand is met dit soort gedrag gediend. Zwijgen: een stille weldaad.

3) Wees dankbaar

Mocht u tot de groep van promiscue homoseksuelen behoren, toon dan eens wat dankbaarheid na uw avontuurtje met de anonieme sekspartner. Loopt u toch niet meteen de bosjes uit nadat u aan uw gerief bent gekomen, maar kijk of de ander misschien nog behoeftes heeft. Wordt u in het sauna-bubbelbad bepoteld door een heer die u niet zit zitten, leg dan vriendelijk maar resoluut zijn hand opzij. Wordt u alleen wakker in een vreemd bed, en heeft u vastgesteld dat uw nieuwe sekspartner reeds naar zijn werk is vertrokken? Neemt u dan toch niet zijn iPod, een stapeltje CD's of de halve ondergoed-verzameling mee naar huis. Een beetje meer dankbaarheid zou op zijn plaats zijn, zeker tegenover een onbekende die het grootste deel van de nacht uw penis in zijn mond had.

4) Wees elegant

Goed gemaakte, elegante kleding hoeft in tegenstelling tot wat veel veel mensen denken helemaal niet duur te zijn. Een avondje uit rond de Amstel en in de Reguliersdwarsstraat geeft aan dat dit moeilijker is dan het lijkt. Waarom toch die schreeuwende merknamen op onnatuurlijke materialen? Waarom toch strak polyester wanneer een eenvoudig uni-gekleurd katoenen hemd zoveel prettiger is, voor de mensen om u heen, maar ook om te dragen voor uzelf? Wie weigert mee te doen aan malle trends, en zelf met oog voor kwaliteit een eigen stijl ontwikkelt zal zich aanmerkelijk aantrekkelijker voelen, en - in de ogen van anderen - zijn. Maar toch heeft u soms ook gelijk. Mocht u nog moeten eten vanavond: alles smaakt vanzelfsprekend beter met een klontje echte boter en wat kort gefruite uitjes erdoorheen.

5) Spreek de waarheid

Mocht u - via deze website of elders - in de gelegenheid zijn nieuwe kennissen op te doen, spreek dan de waarheid. Eerlijk duurt inderdaad het langst, en het is daarnaast zeer ongepast om tijd van anderen te verkwisten met leugens over leeftijd, uiterlijk dan wel voorkeuren op seksueel gebied. Bent u toevallig onderdanig qua instelling, 36, 1.68 cm en zwaarder dan honderd kilo, omschrijf uzelf dan niet als 'Lekkere Macho Top (29)'. Dit is ongepast tegenover uw mogelijke nieuwe kennissen. Met een beetje creativiteit komt u al een heel end. 'Bourgondische levensgenieter, dertiger, houdt van diepzeeduiken', klinkt al een stuk eerlijker.

6) Wees sociaal

Wanneer er zich in de omgang met anderen ongemakken voordoen (denkt u hierbij aan ziekten, blamages op het persoonlijk vlak of andere faux-pas) vestig hier dan in gezelschap geen aandacht op. Wordt u op een verjaardagsvisite voorgesteld aan een zojuist getrouwd gelukkig mannenkoppel, en herkent u een van de twee bruidegoms als uw sportschool-maatje waarmee u samen iedere donderdagavond masturbeert? Maak daar dan toch geen onaardige opmerkingen over! Zit u met vrienden in een restaurant te dineren en ziet u iemand binnenkomen waarvan u weet dat deze een ernstige ziekte onder de leden heeft, zeg dan niet 'kijk, die heeft het ook'. Dit zondigen tegen alle goede manieren geldt natuurlijk ook voor degene met wie u een relatie heeft. Ongewenste oprispingen en ontsnappende lucht (waar en wanneer dan ook) dienen voorkomen te worden. En komen zij voor, dan reageert u of deze niet hebben plaatsgevonden.

7) Wees verzoening-gezind

Het is voor te stellen dat u verdriet heeft na een verbroken relatie. Zeker wanneer u met uw partner van jaren een consensus over monogamie had bereikt, maar later blijkt dat hij er een vrouw, vier kinderen en negen andere vriendjes op na hield. Het plaatsen van herkenbare naaktfoto's op daarvoor speciaal gerichte websites, het zeer expliciet informeren van familie en collega's en het met huissleutels bekrassen van zijn lease-auto zegt meer over u dan over hem. Absoluut niet hoe het hoort!

8) Wees uzelf

Hoe vaak komt het niet voor dat mensen zich vrolijker, rijker, slimmer, interessanter, sportiever of socialer voordoen dan ze in werkelijkheid zijn? Het leven in een illusie kost veel energie en met al dat ge-acteer weet u op het laatst niet eens meer wie u zelf bent. Met stress, depressies en burn-out tot mogelijk gevolg. Mocht u dit herkennen en zelf niet meer kunnen voorkomen, dan kunt u contact opnemen met gay.nl voor het adres van mijn praktijk. In tien rappe cognitieve sessies heb ik u snel weer op de been.

P. S.

Deze gedragstips kunnen natuurlijk ook van toepassing zijn op heteroseksuelen.

Gay.nl, ik wens u en uw bemanning een behouden vaart.

Marianne

Met dank aan: Eugene Rietveld, Amy Groskamp Ten Have en Geert Wilders.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Amy_Groskamp-ten_Have

http://www.bondtegenvloeken.nl/

http://fr.wikipedia.org/wiki/Émile,_ou_De_l%27éducation

De redactie wenst Eugene ontzettend veel plezier in Costa Rica en we bedanken hem voor zijn inzet het afgelopen jaar!