In een interview met dagblad Trouw zegt hij dat hij over dit specifieke onderwerp eigenlijk wel een heel boek zou willen schrijven. "Officieel dienen medewerkers van het Vaticaan met respect over homo’s te praten. Maar dat doen ze niet. Er is een curiebisschop geweest die gezegd heeft dat als twee homo’s trouwen, dat evenveel schade berokkent als wanneer een zelfmoordterrorist zich opblaast."

Volgens Fens is het niet heel vreemd om dan de link met zelfhaat te leggen. "In mijn boek schrijf ik over monseigneur Stenico, afdelingshoofd van de Congregatie voor de Clerus. In een tv-programma met verborgen camera laat hij zich verleiden door een ingehuurde jongen. Anoniem vertelde hij over zijn verborgen seksleven als homoseksuele priester. Medewerkers herkenden hem aan de lamp op zijn bureau. Officieel heeft het Vaticaan een onderzoek ingesteld, maar daarover is niets meer vernomen."

Fens ziet zeker een verband tussen de hoge dichtheid aan homoseksuele priesters binnen het Vaticaan en het misbruik. Hij ontkent echter dat homoseksualiteit en pedofilie iets met elkaar te maken hebben in deze zaak. "Er is een geheime wereld geschapen, doordat er zoveel homo’s zijn, die dat eigenlijk ook weer niet mogen zijn. Iedereen weet veel van elkaar, en daardoor is iedereen chantabel. Daardoor krijg je een ongezonde machtsstructuur. Die kan alleen doorbroken worden als het verplichte celibaat wordt opgeheven. Dan komen er ook gehuwde mannen en krijgen ook vrouwen meer invloed. Dat gaat denk ik ook wel gebeuren."

Lees het gehele interview hier.

Bron: Trouw