Op welk moment dacht je: ik wil voorzitter worden van ProGay?
In mei maakte Frank van Dalen, mijn voorganger, bekend dat hij zou gaan stoppen. Toen de voorbereidingen van de Gay Pride begonnen, ben ik er zelf over gaan nadenken voorzitter te worden. Het is een zware taak waar je 30 uur per week mee bezig bent als vrijwilliger. Maar het is ook een eervolle taak en ik dacht, ‘als iemand het moet doen, dan ik maar’. Mijn kandidaatstelling kreeg veel bijval vanuit het bestuur en zowel Frank als de Raad van Toezicht hebben vertrouwen in me uitgesproken. Inmiddels loop ik al een paar maanden met Frank mee en ik vind het steeds leuker worden.

Het is geen groot geheim dat je voorganger (Frank van Dalen) niet alleen maar positief in het nieuws is geweest tijdens zijn voorzitterschap. Onlangs verscheen er nog een artikel over de telegraaf waarin stond dat de financien niet op orde waren.
Laat ik duidelijk zijn: als bestuur wilden we niet dat hij zou stoppen. Als stichting hebben we altijd volledig achter Frank gestaan. De verhalen die in de kranten stonden zijn jammer. Zo’n loopje met het rapport van de Rekenkamer, waar de directeur van de Rekenkamer zelf afstand van heeft genomen, dat doet natuurlijk pijn. Maar wij hebben altijd voldaan aan de eisen die gesteld zijn.
Op het moment dat er veranderingen zijn, kan dat pijn doen. Ik ben bang dat er altijd mensen zijn die gemotiveerd door rancune hun weg naar de pers zoeken. Belangrijker is dat we met de gemeente een goede samenwerking hebben.

Als het aan jou ligt, hoe ziet de Gay Pride er over vijf jaar uit?
We gaan door op ingezette lijn. In 2007 hebben we verbreding en verdieping ingezet. Meer cultuur en debat. Dat hebben we succesvol gedaan. In de toekomst blijven we dat organiseren. Ik vermoed dat ik geen vijf jaar voorzitter zal zijn, vier jaar is gebruikelijk. Het is belangrijk dat we onderbelichte doelgroepen betrekken bij de Pride. Laat duizend bloemen bloeien. Iedereen die iets wil organiseren kan dat doen en het is belangrijk dat iedereen zich vertegenwoordigd voelt.

Toch zien veel mensen de Gay Pride alleen maar als de botenparade.
Er is vanuit de media ook jarenlang alleen maar interesse voor de botenparade geweest. Gelukkig is er nu ook veel meer aandacht voor randprogrammering.

Vind je het belangrijk dat er meer aandacht voor de inhoud komt?
Ja, maar het is lastig. Wij kunnen er niets aan doen dat de botenparade als het belangrijkste onderdeel wordt gezien. De AVRO zond dit jaar de botenparade uit in een inhoudelijke reportage met interviews met bezoekers. Zo’n uitzending geeft een breder beeld dan de botenparade alleen. De botenparade is natuurlijk het meest zichtbare onderdeel van de Pride en qua publiekstrekker het hoogtepunt. Maar alle 300 onderdelen die samen de Pride-week maken, hebben een grote waarde voor Amsterdam als Gay Capital.

De afgelopen jaren waren er telkens primeurs: christenen, politici, het leger. Wat kunnen we van jou verwachten?
Dat houd ik nog even in m’n rugzak.

Jouw specialiteit ligt bij ouderen en vrouwen. Gaan deze subgroepen extra aandacht krijgen?
Me dunkt. Ik ben de initiator van LesBian Pride. Het is fantastisch om te zien dat een initiatief dat je met een paar vrouwen opzet, zo aanslaat. Voor vrouwen is inmiddels een volwaardig programma tijdens de Gay Pride. Ouderen hebben in 2010 ook een goede plek gekregen dankzij De Roze Loper van het COC, met iedere dag een activiteit in een verzorgingstehuis. Ongekend.

ProGay doet momenteel de Gay Pride en Pink Christmas, kunnen we nog meer activiteiten verwachten?
Deze activiteiten zijn een kluif op zich, maar je weet nooit wat de toekomst brengt.

Vind je dat ProGay zich moet mengen in de maatschappelijke problemen die zich nu in Amsterdam voordoen? Bijvoorbeeld het homogeweld of het sluiten van de Reguliersdwarsstraat.
ProGay is zeer goed op de hoogte van wat er speelt in bijvoorbeeld de Reguliersdwarsstraat. We proberen een rol te spelen in signalering en het bespreekbaar maken van problemen, een vinger aan de pols te houden.

ProGay moet jaarlijks opnieuw een aanvraag voor de parapluvergunning indienen. Ben je niet bang voor concurrentie?
Er is altijd concurrentie en dat geeft helemaal niet want dat houdt je scherp.

Je bent ook directeur bij de stichting OndersteBoven. Vormt dat geen conflict?
Integendeel. Het voorzitterschap is puur een vrijwilligersfunctie. Ik voer ik onder andere opdrachten uit voor OndersteBoven in het kader van het OCW-project ZichtBaar LesBisch. Dat doe ik met veel plezier en het is ook nodig, want anders heb ik geen inkomsten genoeg. Het is geen enkel punt, zolang ProGay mij niet betaalt voor mijn voorzitterstaken.

Blijft Frank betrokken bij het bestuur? Zul je hem gebruiken als klankbord?
Zijn rol als bestuurslid is afgelopen. Maar hij zal me ongetwijfeld bijstaan als ik vragen heb.

Kijk je uit naar 23 november, wanneer je daadwerkelijk voorzitter wordt?
Ja, ik heb er erg veel zin in. Het is een markeringspunt voor stichting ProGay. Maar met pijn in m’n hart neem ik afscheid van Frank, hij heeft veel voor de stichting betekend.

KS

Lees ook:
» Frank van Dalen stapt op bij ProGay (24) reacties
» Dries Roelvink opent Gay Pride (89) reacties
» ProGay presenteert African Pride (8) reacties
» Gay Pride-inschrijvingen eerder dicht (15) reacties