De studie stelt dat wanneer Truvada (een virusremmer) aan mensen wordt gegeven ze minder kans lopen om hiv besmet te raken. De onderzoekers voerden een studie uit onder 2.500 gezonde homo mannen in Peru, Brazilië, Ecuador, Zuid-Afrika, Thailand en de Verenigde Staten, de mannen waren niet seropositief.

Van de proefpersonen die dagelijks een dosis Truvada namen, in combinatie met condooms, advies en andere preventiemaatregelen, bleken 44 procent van hen een kleinere kans te hebben om besmet te raken.
Critici wezen nog voor de studie op de mogelijkheid dat de pillen een vals gevoel van veiligheid zouden geven en dat het zo tot meer risicogedrag zou leiden, maar het omgekeerde blijkt het geval, de proefpersonen hadden minder riskante seks, waardoor de vastgestelde verkleining van de besmettingskans is dus niet alleen aan de antivirale werking van het geneesmiddel te danken, maar ook aan de gedragsverandering.

Vooralsnog is het medicijn erg duur en is het dus afwachten wanneer Truvada intensief als preventief middel gebruikt kan worden.

Lees hier het volledige onderzoek.

CF/New England Journal of Medicine