Het besluit van het College van Bestuur (CvB) is het resultaat van een gesprek dat Van der Toorn (foto) had met de minister van Onderwijs, Marja van Bijsterveldt. Eerder vandaag oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling dat de UvA de uitgifte van een nieuw diploma onterecht heeft geweigerd: de transseksueel Justus Eisfeld werd op alle punten in het gelijk gesteld.

“Het uitgeven van een nieuw diploma mag van de minister, en dat zullen wij dus ook doen”, aldus Van der Toorn tegen Buijs. De voorzitter van het College van Bestuur (CvB) van de UvA zei ook al de voicemail van Eisfeld ingesproken te hebben met het heugelijke nieuws. Eerder deze maand startte UvA Pride een grootscheepse ludieke actie om het College van Bestuur van de UvA over te halen Justus alsnog een nieuw diploma te geven. Een petitie kreeg zo'n 1.200 steunbetuigingen.

Laurens Buijs, voorzitter van UvA Pride, toont zich zeer verheugd met het nieuws: “Dit is niet alleen geweldig nieuws voor Justus, maar voor alle andere transseksuelen in Nederland die worstelen met stroperige en transonvriendelijke bureaucratie. Er is nu een precedent geschapen, en dat is een mijlpaal in de emancipatiestrijd van transseksuelen.”