De voornamelijk allochtone scholieren vinden homoseksuelen 'vies' en bestempelen ze homoseksualiteit als een ziekte. Een deel van hen denkt dat homo's er zelf voor hebben gekozen om homoseksueel te zijn, zo blijkt uit de film. De jongeren keuren deze seksuele geaardheid af, ook wanneer hun kind later homo blijkt te zijn. 'Ik kan dat niet accepteren, dan zet ik mijn kind uit huis', is een van de reacties.

Een voorlichter, zelf homoseksueel, geeft aan dat hij te maken heeft met discriminatie. ''Soms willen leerlingen tijdens een voorlichting niet naast mij zitten, omdat ik homo ben.'' Ook durft hij buiten niet met een jongen hand in hand te lopen, omdat dat 'gevaarlijk' is.

In de documentaire blijkt het geloof een belangrijke rol te spelen in de acceptatie van homoseksualiteit. In bepaalde religies wordt het niet geaccepteerd en worden homoseksuelen verstoten. Dat geldt bijvoorbeeld niet alleen voor de islam, maar ook voor de rooms-katholieke kerk.

Andrée van Es, wethouder diversiteit en integratie van Amsterdam, meldde dat in het voorjaar van 2011 een nieuwe campagne tegen discriminatie van start zal gaan, gericht op het onderwijs. Van Es zal samen met burgemeester Eberhard van der Laan en wethouden Lodewijk Asscher scholen in Amsterdam bezoeken.

'Help! Een homo in de klas' is een initiatief van COC-voorlichter Claudia van Deudekom. Doesjka van Hoogdalem regisseerde de documentaire. Samen volgden ze een jaar lang een aantal voorlichters van het COC. De humanistische omroep, HUMAN, zendt de film op 13 december op Nederland 2 uit.

RB