De beveiliginscamera's die in de Reguliersdwarsstraat hangen om anti-homogeweld tegen te gaan, kunnen wel weer terug de kast in. Want wat heeft een gaybasher nu nog te zoeken in de straat? Tuurlijk, af en toe komt er een potentieel slachtoffer uit 't Leeuwtje wandelen of komt er een groepje naar buiten uit de Taboo, maar dan heb je ze ook allemaal wel gehad.

De Reguliers staat vol met gesloten panden, dichtgetimmerd en wel. Het is een spookstraat geworden vol antikraakposters en een uitgestorven hip café met de glazen nog op de eens propvolle bar.

Ondergang
Sinds deze zomer, na de zelfmoord van horecamagnaat Sjoerd Kooistra en zijn imperium, ging het langzaam maar zeker bergafwaarts met 'onze Reguliers'. De bekende namen als de Soho, de ARC, de Exit en de April, Kooistra's eigendom, werden gesloten. Maar volgens Peter Koop, dé grote Regulierskenner, ligt dat niet alleen aan Kooistra. Op zijn website Reguliers.net verzamelt hij zijn informatie over de straat.

De straat waar in de jaren zeventig de eerste openlijke gaygelegenheid van heel Europa haar deuren opende. Waar de hipste hetero’s en homo’s in de jaren tachtig en negentig samen feestten. Waar het cliché werd doorbroken dat homokroegen er altijd kitscherig en bruinig uit moesten zien.

Lees verder op: http://www.depers.nl/binnenland/531076/Dit-was-de-homostraat.html


RB/  De Pers