Kom eens uit die kast: 10 gouden tips

De eerste stappen naar je coming-out

14 december 2010, Winq redactie, 3 minuten

Het blijkt dat ontzettend veel jonge (en soms ook oudere) bi- en homoseksuelen nog in de zogenaamde kast zitten. Of je deur nu al op een kiertje staat of niet, wij verzamelden 10 Gouden Tips om de eerste stappen naar je coming-out te doen.

1. Accepteer jezelf

Het idee dat je homo, lesbiënne, bi, queer of transgender bent is vaak vreemd. Misschien ken je homo's in je omgeving om mee te praten, misschien heb je ook wel helemaal niemand. In de grote boze wereld wordt homoseksualiteit vaak bestempeld als vreemd, zondig of onnatuurlijk.
Het kan zijn dat je hier in gaat geloven, maar dat is nergens voor nodig.
Weet dat er niets verkeerd aan je is. Vaak is er een soort coming-out bij jezelf nodig voordat je jezelf accepteert en over kunt gaan op verdere stappen.

2. Vertel het een vertrouwd persoon

Mensen die je vertrouwt en je goed kennen en op z'n minst een klein beetje open-minded zijn, zullen het van je accepteren. Dit kan een goede vriend of vriendin zijn, maar natuurlijk ook je broer of zus. Als je een vertrouwd persoon dit geheim van je vertelt, zul je merken dat er al een last van je schouders valt.

3. Eigen tempo

Erg belangrijk: laat je niet pushen of ergens toe dwingen. Het is jouw coming out en jouw leven. Er zijn genoeg mensen die in hun hele leven besluiten het maar aan een paar mensen te vertellen en niet aan de rest van de wereld. Je hoeft ook niet precies de coming-out van een ander te imiteren; iedereen heeft zijn of haar eigen tempo en manier van uit de kast komen.

Lees ook

Roze briefschrijvers

“Ik had het makkelijker willen maken voor mijn dochter”

Anderson Cooper deelt coming-outverhaal: “Ik heb heel lang gewacht”

Op zijn 7e wist hij al dat hij jongens leuker vond...

Gay vaders

“In het weekend was ik gay, doordeweeks hetero”

Mooi, dit: student maakt filmpje over vader na coming-out

Kijk hier naar An Animation About My Dad

4. Stel jezelf de volgende vraag

Stel jezelf de vraag: “Waarom wil ik dit doen?”
Dat je het aan iemand wilt vertellen en er over wilt praten geeft al aan dat je er klaar voor bent. En nu moet je natuurlijk ook weten waarom je uit die kast wil. Wil je liefde, respect, antwoorden, steun, begrip of hulp?

5. Bedenk wat de eerste reactie zal zijn

Wees je ervan bewust dat er altijd een eerste reactie van personen op jouw coming out zal zijn, die soms kan voortvloeien uit onwetendheid, verlegenheid of angst voor het onderwerp. Jij hebt al een heel proces moeten doormaken, maar degenen aan wie je het vertelt worden nu pas misschien voor het eerst met dit onderwerp geconfronteerd.
Daarnaast is het niet reageren ook een optie, misschien accepteren ze je meteen maar weten ze niet wat ze erop moeten antwoorden.
Veroordeel personen niet meteen, geef ze ook ruimte om deze informatie te verwerken.

6. Zoek soortgenoten

Wees gerust! Je bent niet de eerste die dit meemaakt! 6 tot 7% van de wereldbevolking (rond de 455 miljoen mensen) zijn je voorgegaan.
Er zijn genoeg mensen die je dus kunnen steunen en je wellicht advies kunnen geven bij je coming-out. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij het COC en Jong&Out.

Lees ook

Uit onze archieven:

“Een van de jongens had seks met de taxichauffeur die hem naar school bracht”

Interview

Interview: wat te doen bij seksueel geweld?

De gayfilms die mij als jonge homo hielpen mijn identiteit te vormen

”Met deze preutse bedscènes wist mijn primitieve geilheid wel raad”

Nieuw: Jong&Out, een ontmoetingsapp voor lhbtq-jongeren

Het platform was er al, nu ook een app

7. Ga niet meteen in discussie

Ga niet meteen de discussie aan met mensen. Laat anderen wennen aan het idee. Je kunt ook aangeven, mochten ze met jou in discussie willen treden, dat dit niet de reden is waarom je het ze hebt verteld.
Je kunt een discussie ook voorkomen door te praten vanuit jouw gevoel, door middel van ik-zinnen:
“Ik voel...”
“Ik geloof...”
“Het is voor mij belangrijk...”
Dan is het doel niet om de ander te overtuigen, maar om te laten zien wat er in jou persoonlijk omgaat. Daarmee laat je iets heel persoonlijks, en dus kostbaars, zien. Je zult zien dat anderen dat ook zo ervaren en ook komen met persoonlijke antwoorden.

8. Regel steun van tevoren

Vertel een vertrouwd persoon, bijvoorbeeld dezelfde persoon als bij tip 2, dat je een coming-out hebt gepland. Deze persoon kan je steunen en je kunt achteraf vertellen hoe het is gegaan.

9. Kies de goede tijd en plaats

Het doen van je coming-out kost tijd, ook voor de ander, om het te kunnen verwerken. Je kunt bijvoorbeeld iemand uitnodigen voor een maaltijd, een wandeling of een andere vorm van een rustig dagje uit.
Het voordeel van een wandeling is dat je iemand niet constant aan hoeft te kijken en niet snel gestoord zult worden door een deurbel of een telefoon.

10. Jij bent niet anders, maar de ander ziet jou wel met nieuwe ogen

Na je coming-out ben je nog steeds dezelfde persoon die je altijd was. Maar mensen die je het vertelt zullen eerst moeten omschakelen en hun beeld van jou moeten bijstellen. Ouders moeten vaak dromen en verwachtingen veranderen en dat kan een soort 'rouwproces' veroorzaken.
Plotseling vallen hun dromen van bijvoorbeeld kleinkinderen of een huwelijk in duigen. 
Het kost tijd voordat ze nieuwe dromen voor je hebben en inzien dat jij niet veranderd bent, maar ze jou slechts in een verkeerd 'hokje' hadden gestopt.
Probeer de ander zijn of haar reactie te accepteren zoals jij zelf ook geaccepteerd zou willen worden.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau