Gordon, oftewel Cornelis Willem Heuckeroth, deed het meeste stof opwaaien door zijn deelname als godzoeker. Hij is bekend als zanger, jurylid en presentator van onder andere Gillend naar huis. In zijn leven werden er al heel wat etiketjes op hem geplakt, zoals relnicht, manische moppentapper, diva en goudeerlijke lolbroek. “Dat is het wereldje van 'glitter glamour Gordon',” zegt hij er zelf over. “Een wereldje dat soms heel leuk is, maar geen voldoening geeft. Ik was net gestopt met Gillend naar huis toen de EO me belde of ik mee wilde doen met dit programma. Het is echt ongelofelijk hoe god dat heeft geregisseerd; hij is de beste Regisseur ooit.” Dat zijn grote woorden voor iemand die zich ooit atheïst noemde. In de eerste aflevering bezoekt Gordon de kerk waar hij als kind werd gedoopt en waar zijn vader werd begraven. Het robuuste doopvont staat inmiddels buiten, overwoekerd door brandnetels en gele bloemen. Uit die bloemen put de pastor van de gemeente hoop dat Gordon god zal terugvinden. In de kerk wachten hem nog meer verrassingen en als Gordon na die eerste draaidag thuiskomt, vindt hij in zijn tuin opnieuw een onverwacht geschenk: een Jezusbeeld te midden van zijn verzamelde Boeddhabeelden.


Dit Jezusbeeld heeft een heel bijzondere rol in je zoektocht gespeeld. Kun je daar iets meer over vertellen?
“Aan het eind van de eerste aflevering laat ik het beeld aan mijn moeder zien, die daardoor geëmotioneerd raakt. ‘Als ik dit zie, weet ik gewoon dat Hij bestaat,’ zegt ze mompelend. ‘Mam, denk je dat ik god vind?’ vraag ik aan haar. Waarop ze zegt: ‘Stil maar. Hij fluistert straks iets in je oor en dan gaat het gebeuren.’ Een aantal weken later overlijdt mijn moeder en gebeuren er dingen die ik nooit had kunnen bedenken of verzinnen.”

Na de derde aflevering staat Gordons wereld inderdaad op zijn kop. Door het overlijden van zijn moeder twijfelt hij over zijn deelname aan het programma. Nadat hij haar heeft begraven, zet hij het Jezusbeeld bij haar graf neer en gaat hij na een paar weken rust toch verder met zijn zoektocht.

Je hebt God gevonden?
“Ik denk niet dat ik hem gevonden heb, hij heeft mij gevonden!” Hij klinkt nog steeds verbaasd: “Het is toch bizar? Ik durf het bijna niet aan mensen te vertellen, maar toch is het zo. Het is het mooiste dat me in mijn leven is overkomen.”

Wat is er gebeurd?
“Tijdens de derde opnameronde hadden we in de ochtend een gesprek over zand. Je kunt mij niet kneden en vormen. Als je dat probeert, loopt het zand zo tussen je vingers door. Die middag had ik een ontmoeting met Gert van de Vijver, die zandtekenaar is. Dat vond ik al heel bijzonder, want wanneer ontmoet je iemand die zó kan toveren met zand? Hij ging in de weer met dat zand en toen begon er muziek te spelen. Hij draaide het nummer Eeuwig verleden, dat ook bij de begrafenis van mijn vader was gedraaid. Dat kon hij echt niet weten. Terwijl hij begon te tekenen in het zand, was het alsof ik al wist wat hij ging tekenen. Hij beeldde het gezicht van Jezus Christus uit; Zijn handen die openstonden. In mijn jeugd is er veel naars gebeurd, wat hij symboliseerde met een vlieger die viel. Daarna verscheen het woord: overgeven. Vervolgens haalde hij de – o – weg, zodat er vergeven overbleef. Dat is wat ik heb moeten doen met de dingen uit mijn verleden. Ook tekende hij het oog van mijn moeder; een beeld van een foto die ik op mijn telefoon heb staan. Het raakte me enorm, maar ik wilde een laatste bewijs. Wat er toen gebeurde, kun je in de derde aflevering bekijken. Het was echt bizar wat voor prachtig teken ik kreeg. Ik kon alleen maar huilen en trilde van top tot teen.”

Inmiddels ben je een paar weken verder. Hoe kijk je nu aan tegen deze ervaring?
“In eerste instantie ga je natuurlijk ontzettend twijfelen. Ik probeerde het weekend erop uit te zoeken of Gert van de Vijver al deze dingen niet toch had geweten en of het geen vooropgezet plan was. Ik heb alle scenario’s in mijn hoofd afgedraaid om het af te houden. Was het niet gebeurd omdat ik emotioneel instabiel was? Die vraag stelde het team ook. Maar ik kon er niet onderuit; dit was zo oprecht en niet geregisseerd. Ook al was ik emotioneel instabiel, dit gebeurde gewoon. Als je zulke tekenen krijgt die zo belachelijk zijn, kun je je niet meer verzetten. Maar het is wel moeilijk; als je 42 jaar nee hebt gezegd tegen god, kun je niet zomaar in één dag ja zeggen.”

Is er wat veranderd in je leven?
Met een grijns: “Nu kan ik gospelliederen met gevoel zingen.” Dan: “Ik heb altijd een heel onbestendige weg gevolgd met veel zijstraten, vertakkingen en verdiepingen. Nu heb ik het gevoel dat ik op een mooie, rustige en rechte weg loop en die bevalt me heel goed. Ik kan mezelf in Zijn handen geven en besef dat hij de weg voor me uitstippelt. Hoe indrukwekkend is dat? Ik ben heus niet meteen de meest brave burger op aarde, maar ik weet wel dat hij van mij houdt en altijd van mij gehouden heeft, ondanks alles. Toen mijn moeder stierf, werd ik wees, maar ik heb een ander houvast gekregen. Als ik god niet had gevonden, had ik me reddeloos alleen gevoeld. Die leegte die mijn moeder achterliet, werd ineens opgevuld door iets heel anders. Zo bijzonder! Alsof er iemand mijn hand vasthoudt. Veel snap ik ook nog niet. Is Jezus nu wel of niet god en wat moet ik bijvoorbeeld met de Bijbel? Dat boek heeft voor mij nog geen toegevoegde waarde.” Hij wijst naar zijn hart: “De bijbel zit hier. Verder vind ik het ook erg verwarrend dat er zoveel verdeeldheid onder christenen is.”

Sommige christenen vonden het erg moeilijk dat je aan dit programma meedeed. Wat zou je tegen hen willen zeggen?
“Ik vond die afwijzing vanuit de achterban van de EO heel pijnlijk. We leven al in een tijd van oordelen over anderen, waarom moeten christenen daar dan ook aan meedoen? Er is er maar Eén die oordeelt en dat is god. De mensen die hun EO-lidmaatschap hebben opgezegd, kennen mij niet persoonlijk. Ik ben een mens van vlees en bloed met diepe interesses. Schaam u diep, zou ik zeggen. Ik heb mezelf niet heiliger voorgedaan dan ik ben, maar god maakt voor niemand uitzonderingen.”

De zoektocht op televisie is afgelopen. Wat ga je doen om deze ontmoeting met god levend te houden en uit te diepen?
“Lieverd, dat heeft Hij al lang uitgemaakt! Hij heeft Zijn weg voor mij al uitgestippeld, daar geloof ik in. Ik denk niet dat ik elke zondag in de kerk te vinden zal zijn, maar ik ga er ook niet geheimzinnig over doen. Het is wel beangstigend om te moeten constateren dat je in deze maatschappij een soort paria bent als je gelooft. Ieder moet dat toch zelf weten? Ik denk dat veel mensen onbewust bang zijn om te geloven, dat was ik zelf ook. Maar ik zeg nu: angst is de grootste en slechtste raadgever. Geloven is prachtig. Ik heb geen vader, geen moeder en geen gezin. Ik heb god.” Hij haalt zijn handen door zijn krullen. “Tjonge, zeg ik dit nu echt? Dit is toch bizar, vind je niet?

Bron: EO Visie
Het programma is vanaf zondag 19 december te zien op NL 3.

Lees ook:
» Spelshow voor Gordon (36) reacties
» Gordon begraaft moeder (71) reacties
» Top 5 (homo)boeken voor de herfst (42) reacties
» ESF: Gordon wil weer meedoen! (29) reacties
» Gordon op zoek naar god (52) reacties