We beginnen even met een disclaimer. Iedereen die op de Nederlandse homogemeenschap een indruk heeft achtergelaten het afgelopen jaar, maakte kans op een nominatie. Dat kan dus ook een buitenlander zijn. Natuurlijk kun je dagenlang discussieren over wie er wel en wie er geen nominatie verdient, maar dit is de door de redactie samengestelde lijst en hier moet u het mee doen. Hopelijk staat jouw favoriet ertussen en anders lezen we het graag in de comments!

De genomineerden!

Lady Gaga
De winnares van vorig jaar (toen met 48% van de stemmen) mag ook dit jaar niet in het lijstje ontbreken. Gaga was zichtbaar op homobijeenkomsten en liet geen concert onbenut om iedereen aan te sporen zichzelf te zijn en van zichzelf te houden. De zangeres gaf dit jaar maarliefst drie concerten in Nederland en het publiek lijkt geen genoeg van haar te kunnen krijgen. Artikelen over Gaga worden massaal gelezen. En niet op de laatste plaats: in de videoclip van het nummer Telephone zoent Gaga met vrouwen. Gaga's nieuwe album gaat trouwens Born This Way heten, drie keer raden waar de titel op slaat.

Arie Boomsma
Vorig jaar haalde Arie het lijstje nog net niet, maar door al zijn inzet van het afgelopen jaar werd hij een zekerheidje. Keer op keer stak Arie (jonge) homo's een hart onder de riem in interviews. Hij ontving de Bob Angelo-penning van COC Nederland, werd juryvoorzitter van de Mr Gay Netherlands-verkiezing, schreef een verontwaardigde brief naar het Reformatorisch Dagblad naar aanleiding van een homofoob artikel en, niet op de laatste plaats, is bij de KRO begonnen aan het programma Uit De Kast. Boomsma is onvermoeibaar zichtbaar en strijdbaar voor de homogemeenschap waar hij zelf niet eens deel van uitmaakt. Hij heeft het afgelopen jaar vele harten verwarmd en jongeren gesteund en hij zorgt ervoor dat er ook in Christelijke kring een debat aan de gang blijft.

Ricky Martin
Sinds de latino-zanger op 29 maart uit de kast is gekomen, is hij niet meer uit de lgbt-wereld weggeweest. Vrijwel dagelijks gebruikt Martin zijn twitter-account om homo-emancipatie te promoten. Hij heeft natuurlijk veel te lang in de kast gezeten (hij had immers al 2,5 jaar een relatie met zijn huidige vriend toen hij uit de kast kwam), maar hij lijkt nu te proberen tijd in te halen. Toen hij uit de kast kwam, zei Martin: "Vanaf vandaag krijgt het woord 'geluk' een nieuwe betekenis voor me." Dat geluk lijkt hij te willen delen met een zo groot mogelijk publiek. Ongetwijfeld heeft de coming out van Martin (en de positieve reacties die daarop volgden) een grote impact gehad wereldwijd, maar zeker ook in Nederland.

Mayday
In een tijd waarin de Amsterdamse gay horeca dood leek te bloeden, zette diva Mayday het grootste en meest geslaagde gay feest van de afgelopen jaren neer. Een concept waarvan geen enkele bezoeker wil dat het verdwijnt: Can You Feel iT? In de nieuwe Club Air (voorheen de iT) begon Mayday in mei met de eerste editie. Die werd zo'n groot succes dat een vervolg niet kon uitblijven. Inmiddels zijn we met Oud en Nieuw alweer toe aan de derde editie. Een lichtpuntje in donkere Amsterdamse tijden waar de hele Nederlandse gay scene van kan genieten. Daarnaast zat Mayday ook dit jaar weer in de jury van de Mr Gay Netherlands-verkiezing en gaf ze in haar reallife soap op AT5 het leven van een drag queen een gezicht dat dieper ging dan alleen de make up.

Ahmed Marcouch
De Amsterdamse politicus met Marokkaanse roots verkeerd niet in de gemakkelijkste kringen om het op te nemen voor homo's. Toch doet Marcouch het keer op keer. Het Kamerlid schuwt de confrontatie niet om vervolgens het gesprek aan te gaan. Bij de demonstraties tegen homogeweld was Marcouch steevast spreker en durfde hij vaak krachtiger de vinger op de zere plek te leggen dan de leden van het Amsterdamse College van B & W. Inmiddels heeft Marcouch (PvdA) Amsterdam Nieuw-West ingeruild voor de Tweede Kamer en ook daar wordt veel van hem verwacht. Hij laat zich niet uit de weg slaan door tegengas of bedreigingen. Ook het afgelopen jaar was Marcouch een inspirator en een man met lef, reden genoeg voor een nominatie.

Mischa Germeraad
Mr Gay Netherlands 2010. Voor het eerst geen loze woorden maar daadwerkelijk actie. Mischa is met zijn 34 jaar de oudste Nederlandse Mr Gay tot nu toe. En of het nu door z'n leeftijd komt of niet, hij vervult de inhoudelijke kanten van zijn taak als Mr Gay met verve. Nergens gaat Mischa het gesprek uit de weg, hij zorgt dat hij zichtbaar en aanspreekbaar is en kan verschillende groepen uitstekend met elkaar verbinden. Sinds hij de verkiezing heeft gewonnen, schreef Mischa columns, nam hij deel aan debatten en discussies en was hij in het hele land te vinden in de gay scene. Met zijn charme overtuigde hij in augustus de jury, we verwachten dat hij in zijn jaar als Mr Gay een voorbeeld voor veel homo's kan zijn.

Erwin Olaf
Op 12 mei sprak Erwin Olaf uit dat hij teleurgesteld is in de jonge generatie homo's. Olaf was getuige van een incident buiten discotheek De Trut waar hij een zoenend homostel uitgescholden zag worden. Olaf nam het op voor de zoenende jongens maar kreeg alles behalve bijval van andere Trut-gangers. De fotograaf liet het er niet bij zitten en kwam in actie tegen onverdraagzaamheid richting homo's. Hij organiseerde een groot feest in Paradiso op toevallig dezelfde dag als Can You Feel iT. Desondanks was het feest snel uitverkocht en was het zeer geslaagd. Olaf was deze zomer een Zomergast en ging in dat tv-programma herhaaldelijk in op de homo-emancipatie.

Eervolle vermeldingen
Naast de zeven genomineerden werden vele namen genoemd die de lijst (net) niet gehaald hebben. Zoals bijvoorbeeld Constance McMillen, het lesbische meisje uit Amerika dat haar school aanklaagde omdat ze haar vriendin niet mee mocht nemen naar het bal. Of Graham Taylor, de 14-jarige student die publiekelijk zijn leraar verdedigde nadat de leraar werd geschorst omdat hij een jongen zijn klas uitstuurde voor het maken van homofobe opmerkingen. In de VS loopt ook nog Chris Colfer rond. Kurt Hummel uit Glee is zowel in het programma als daarbuiten een groot voorbeeld voor jonge homo's en is terecht genomineerd voor een Golden Globe. En begin dit jaar maakte Tom Ford het prachtige A Single Man, met Colin Firth in de hoofdrol. In film die net als Milk een jaar eerder een aanklacht was tegen homofobie en daarmee Hollywood weer even wakker schudde.

Dichter bij huis hoorden we Mario Gomez, spits van Bayern Munchen, een oproep doen aan zijn collega's om uit de kast te komen als ze homo zijn. En in Nederland begint Wouter Hamel sinds een paar maanden meer en meer in het nieuws te komen als behartiger van de homo-emancipatie. Hem tippen we alvast voor volgend jaar!

Tegenvallers
Van een aantal mensen hadden we hoge verwachtingen. Misschien nog wel het meest van de Amerikaanse president Barack Obama. Hij heeft een paar goede dingen gedaan, zoals het verbreden van bezoekrechten in ziekenhuizen, maar de belangrijkste issues zijn nog niet uit de weggeruimd. Nu is het homohuwelijk meer iets dat per staat geregeld wordt, maar Don't Ask, Don't Tell, het homofobe legerbeleid, had hij allang moeten afschaffen. Toen het door een rechter tot ongeldig beleid werd verklaard, ging Obama in beroep omdat hij van mening is dat deze verandering door de politiek moet worden gemaakt, niet door de rechterlijke macht. Inmiddels zijn we een week verwijderd van een grotere republikeinse aanwezigheid in het Congress, dus het is nog maar de vraag of Obama deze verkiezingsbelofte inderdaad kan waarmaken. Toch nog lof voor Barack: op de valreep heeft hij het voor elkaar gekregen om Don't Ask, Don't Tell nog in z'n eerste termijn afgeschaft te krijgen!

Over de doden niets dan goeds, maar dat de Amsterdamse Reguliers momenteel redelijk deaud is, komt toch wel door wijlen Sjoerd Kooistra. De schulden die de horecatycoon verzamelde zorgde dit jaar voor een faillissement van Reguliers bv en Plassania bv, de uitbaters van onder andere de Arc, Soho, April en Exit. Daarmee werd de Reguliersdwarsstraat niet eens een schim van wat het was. Kooistra pleegde zelfmoord en sluisde voor die tijd nog wat geld weg naar zijn Portugese minnaar en zijn echtgenoot. De totale schulden die Kooistra achterlaat zijn zo'n 150 miljoen euro.

Sepp Blatter en Silvio Berlusconi, twee omhooggevallen regenten, deden niet zulke lieve uitspraken. Blatter en zijn vriendjes gaven de voetbal WK's aan Rusland en Qatar en na kritiek op de keuze voor het homofobe Qatar zei Blatter dat homo's dan maar even een paar weken geen seks moeten hebben. De Italiaanse president Berlusconi, die wonderbaarlijkerwijs nog steeds aan de macht is, deed onlangs de uitspraak dat het beter is om mooie meisjes leuk te vinden dan om homo te zijn. Berlusconi zei dat nadat hij een 17-jarig meisje met diefstal weg liet komen.

Nederlandse regenten dan. De burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen, herhaalde keer op keer dat hij homo's in zijn stad ging steunen, maar keer op keer kwam Utrecht slecht in het nieuws. Vooral Geenstijl.nl volgde Wolfsen op de voet om te zien of hij zijn belofte waar ging maken en dus besloot Wolfsen uiteindelijk een Gay Alert in te stellen. Daardoor krijg je voorrang als je een hulplijn belt. Niet bepaald een heel sterke tegenaanval. Ondertussen kregen uitgezette Roma's een tijdelijke villa om in te wonen terwijl een weggepest homostel met waardevermindering hun huis moest verkopen. De PvdA'er heeft een hoop te herstellen in 2011. Hetzelfde geldt nog niet voor de nieuwe burgervader van Amsterdam, Eberhard van der Laan (foto). Sinds zijn aantreden heeft Van der Laan herhaaldelijk gezegd hard te zullen optreden tegen homofoob geweld. Het heeft niet kunnen voorkomen dat het afgelopen jaar een trend was van homofoob geweld. Het komende jaar zal ook hij daden bij woorden moeten voegen.

We hebben het Reformatorisch Dagblad nog niet genoemd. Deze krant sprak zich in 2010 uit tegen gratie voor het homokoppel uit Malawi, tegen het afschaffen van de enkelefeitsregeling en plaatste in oktober nog een gezellige column waarin homoseksualiteit werd vergeleken met o.a. dieven, pedofielen en moordenaars. RefoAnders, een homoseksuele groep uit christelijke kring, werkte in 2010 meerdere positieve acties tegen. Het begon in februari met een aanval op de acties van Expreszo om de enkelefeitsregeling af te laten schaffen, in september vielen ze zelfs een meerderheid van de Tweede Kamer aan vanwege dit thema.

Tot slot, Bol.com. De internetwinkel weigert het woord homo in recensies. Hopelijk komt daar het komende jaar verandering in, want dit is niet meer van deze tijd.

Oké, tot zover het overzicht. Tijd om te stemmen!

KS
Lees ook:
» Lady Gaga homo-icoon 2009 (60) reacties