De campagne is geanalyseerd naar aanleiding van enquetes en interviews met betrokkenen. Ook werd er een groot kiezersonderzoek gehouden. Conclusie is dat de ChristenUnie geen eigen positie wist in te nemen waardoor de media minder interesse had in de partij.

Toen de partij zelf over homoseksualiteit begon, in een interview met kandidaat-Kamerlid Jonathan van der Geer (foto) in de Volkskrant. Toen CU-lijsttrekker André Rouvoet vervolgens in een tv-interview in het EO-programma Moraalridders zei dat Van der Geer waarschijnlijk niet op de kandidatenlijst was gekomen als hij een relatie zou hebben, leverde dat een stroom negatieve publiciteit op. Bovendien strookte het antwoord van Rouvoet niet met de partijlijn dat de selectiecommissie die afweging maakt.

Het is onduidelijk of de CU ook daadwerkelijk zetels heeft verloren door dit debat.

Partijleider Rouvoet zegt dat de partij het rapport 'moet nemen zoals het er ligt'. Rouvoet noemt het terecht dat de vinger wordt gelegd bij zijn beperkte beschikbaarheid. Hij betitelt de combinatie van het lijsttrekkerschap met twee ministerschappen en het vicepremierschap als 'gekkenwerk'.

Lees hier meer over het rapport.

CF/COC