Waar komt je passie voor mode vandaan?
Ik vind mode niet zozeer leuk, ik vind het leuk om mooie plaatjes te maken. Het is niet zo zeer shirtje, truitje. Ik vind het leuk om er een verhaal van te maken en daar een mooi plaatje bij neer te zetten. Met collecties probeer ik die verhalen te vertellen.

Wat is mode dan voor jou?
Nou, in ieder geval niet alleen de trends. Trends vind ik bullshit. Ik vind het zielig als je mensen in precies dezelfde outfit ziet lopen omdat dat model op de catwalk dat ook droeg. Kleding vind ik leuk, mode vind ik minder. Iedereen moet dragen wat hij bij zichzelf vind passen. Heel veel mensen dragen gewoon rechtstreeks wat ze op de paspop bij de H&M zien, maar dat werkt vaak helemaal niet. Als je een perenlijf hebt moet je niet in een strak broekje gaan lopen. Mensen takelen zichzelf zo toe om maar modieus te lijken. Mode is in die zin een beetje raar. Maar als je trends hebt en je maakt er zelf een mooi geheel van, dat vind ik al veel leuker. Je hebt mensen die daar heel creatief mee omgaan. Kijk, niet iedereen is creatief, dus je mag best een beetje volgen, maar pas op dat je niet te snel iemand kopieert.

Maar je moet toch een beetje met de trend mee gaan?
Ik probeer geen trends te volgen maar gewoon m’n eigen leuke ding neer te zetten. En als je dat in samenwerking met een klant doet of voor iemand die je op dat moment aankleedt, dan kom je op een geheel eigen stijl. Iedereen brengt iets in op basis van zijn of haar eigen smaak. Je hebt natuurlijk wel te maken met wat er in de winkel is te krijgen. Ik heb het voordeel dat ik het zelf kan ontwerpen dus dan komt het er op die manier wel. Maar ga eens niet standaard naar de H&M of de PC. Ga ook eens naar de markt, je kunt het overal vandaan halen.

De markt is toch helemaal niet hip?!
De markt niet hip? Bullshit, je kunt daar zulke leuke dingen vandaan halen! Je moet het alleen weten te combineren. Zeker als je voor meiden kijkt: de grootste hoerenjurken heb je er hangen. Als je die een beetje leuk verpakt met een duur schoentje dan wordt het nog wat! Styling is ook eigenlijk vooral het combineren. Er zijn heel veel stylingopleidingen momenteel, maar nergens word je verteld ‘ga naar die winkel en koop daar alles’. Dat is geen styling. Voor je interieur haal je ook niet alles bij Ikea. Ja sommige mensen wel, maar als je het creatief wilt oplossen haal je iets hier en iets daar.
Hoe wist je dat je goed genoeg was om met mode geld te verdienen?
Dat weet je pas als je de cijfers van je leraren krijgt. Die waren soms wel goed maar vaak werd ik ook afgebrand omdat ik een heel eigen mening en stijl heb. Ik mix vaak rare dingen. Ik vind het leuk om bijvoorbeeld ergens diamandjes en pailletten op te naaien en bij wijze van een clownspak te maken in knalroze. Dat werd op de kunstacademie niet echt geapprecieerd. Maar ik ben er wel mee doorgegaan want van anderen kreeg ik juist te horen dat ze het hartstikke leuk vonden en ik had er zelf ook lol in. Eigenlijk is het een beetje ‘al vindt maar één iemand het leuk, én ikzelf, dan is het al goed’. Zolang dat het geval is, moet ik gewoon door blijven gaan.

Hoe zien de Nederlandse homojongens er momenteel uit?
Het verheteroseksualiseert allemaal een beetje. Ik weet van mezelf dat ik tien jaar geleden nog in de meest waanzinnige outfits de deur uit durfde te gaan. Maar de tijden zijn een beetje veranderd en nu hou je jezelf toch meer in om blikken en gezeur een beetje te vermijden. Aan de ene kant is het mieterig gedrag maar aan het is begrijpelijk omdat je er toch niets aan kunt doen. Ik denk dat mensen zich best wel uitbundiger zouden willen kleden, zowel hetero’s als homo’s, maar dat mensen het niet doen omdat iedereen heel snel een mening over je heeft. Je hoort voor je het weet ‘hey nicht’ achter je rug. Dat heeft meestal te maken met hoe je eruit ziet, hoe je je kleedt en wat je stijl is. Daaraan denkt diegene te kunnen aflezen dat je homo of pot bent. Terwijl veel hetero’s ook in skinnyjeans lopen of dat zouden willen. En bij Marokkaanse jongens zie je dat ze misschien nog wel veel meer bezig zijn met hun uiterlijk. Die staan hun baartje urenlang in zes krullen te scheren. Binnen de gay scene heb je verschillende groepjes. De beheerste groep met spijkerbroek + t-shirtje, de hippe met enorme gympen en de wat alternatieve met een gescheurd shirtje en vlekken. En de groep met een stukje glaswerk in je oren en een bontkraag. Ik vind ze allemaal wel wat hebben. Maar veel van de mensen hebben geen eigen stijl, ze horen ergens bij.

Op wat voor deelnemers hoop je voor Gay.nl’s Next Fashion Icon?
Daarvoor zoek ik eigenlijk wel iemand die een eigen stijl heeft, die bijvoorbeeld wel in zo’n groep past maar het een beetje aan heeft gepast naar z’n eigen smaak.

Wat verwacht je ervan?
Ik hoop vooral dat zoveel mogelijk mensen zich aanmelden. Misschien kan ik mensen een beetje op weg helpen. Maar sommige ook helemaal niet, die hebben dat helemaal niet nodig en daar kun je alleen maar heel hard voor applaudisseren. Ik vind durf in styling altijd heel erg leuk. Dat zie je zo, aan kleurgebruik en combinaties. Het niet standaard zijn. Een beetje tegen de trend in gaan. Een beetje rebels, daar hou ik wel van.

KS

In 2011 gaat Gay.nl een fashionwedstrijd uitschrijven getiteld 'Gay.nl's Next Fashion Icon'. Een beetje met een knipoog naar de commerciele televisieprogramma's. Iedereen die zich goed voelt met z'n eigen stijl en dat ook op z'n profielfoto's uitdraagt, maakt kans op een super prijzenpakket met als hoogtepunt een personal shopper en uiteindelijk een fotoreportage. In 2011 zullen Allan en een andere designer tien maanden een ander profiel beoordelen. Uiteindelijk kunnen alle Gay.nl-ers kiezen wie de prijs moet winnen.

Om je profielfoto's beoordeeld te krijgen, moet je je aanmelden. Dat kan door een mail met als onderwerp 'fashion' te sturen naar oproep@gay.nl. Vergeet niet je profielnaam te vermelden.