1. Kook je nu anders dan toen je nog als kok in restaurants werkte?
Ja, dat zeker! In restaurants wordt alleen gekeken naar de smaak en eigenlijk niet gekeken naar of het gerecht gezond is of niet. Dat is ook de reden dat ik in mijn horeca-tijd een hangbuikzwijntje werd. Gelukkig heb ik 5 jaar geleden korte metten gemaakt met 30 kilo overgewicht. Ik ben zeker anders gaan koken en tegenwoordig maak ik m’n gerechten laagdrempelig, zodat iedereen mijn recepten kan maken.

2. Welke snack of maaltijd raad je iedereen af om te eten?
Ik snap niet dat er zoveel mensen zijn die vaak naar ongezonde kant-en-klaar maaltijden of vette snackbarhappen grijpen. Zoals het met alles is, gaat het om de balans. Ook ik ben niet heilig, want als er wat te vieren is neem ik ook een gebakje. Maar ik zoek altijd de balans weer op door voor 90% gezond en met verse ingrediënten te koken.

3. Tegenwoordig is de balansdag een populair begrip. Werkt dat echt, zo’n balansdag?
Een balansdag is voor sommige mensen een handig hulpmiddel. Beter af en toe wél een balansdag invoegen, dan aan het einde van het jaar erachter komen dat je weer 2 kilo aangekomen bent! Je moet de balansdag alleen niet gebruiken om regelmatige overdaad te compenseren want dat is spelen met je gezondheid met nadelige gevolgen.

4. Wat vind je belangrijker: lekker eten of gezond eten?
Dat is een goeie. Ik vind dat je altijd voor je plezier moet eten en niet omdat het moet of omdat het gezond is. Eten moet lekker zijn en gelukkig zijn gezond én lekker goed te combineren. Het zijn heel eenvoudige richtlijnen en je hoeft ook niet in één keer heel je voedingspatroon drastisch om te gooien. Lekker én gezond eten zijn wat mij betreft beide een vereiste voor een goede maaltijd!

5. Hoe kijk je naar programma’s als Top Chef? Dragen die bij aan een beter bewustzijn over voeding?
Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet alle programma’s op tv volg die over koken en eten gaan. Er zijn ook zoveel tv-zenders, dat het met mijn drukke agenda niet meer bij te houden is. Zelf ben ik van mening dat de meeste kookprogramma’s op tv absoluut beter kunnen. Er is te weinig ruimte voor het plezier, de bewustwording en de toegankelijkheid die ik zelf aan mijn kookprogramma zou geven.

6. Je schrijft in je boek dat er een dosis discipline nodig is om op gewicht te blijven. Maar lang niet iedereen beschikt toch over die discipline?!
Alles wat je doet moet je met volle overtuiging doen. Of het nou werk is, sporten, je hobby of koken. Als je er niet helemaal voor gaat maak je het jezelf niet makkelijk. Ik geef je gelijk, er zijn mensen die wel willen afvallen maar hun rug niet recht genoeg houden. Doordat mijn methode geen streng dieet is, is afvallen eindelijk leuk. Als je te beperkte of eenzijdige voeding krijgt, dan word je er niet vrolijk van en geef je snel op. Mijn methode voorkomt dat.

7. Je hebt het in je boek over bewust zijn van dierenwelzijn, maar ook over goedkope ingrediënten. Dat gaat toch helemaal niet samen als je in de supermarkt je boodschappen haalt?
Net zoals men tot 3 jaar geleden dacht dat gezond eten niet lekker kon zijn bewijs ik ook nu weer dat bewust en prijsbewust koken wel samen gaan. Het gaat om onder andere het koken met de seizoenen mee, het kiezen voor een kleiner stukje vlees van een betere kwaliteit, geen voedsel weggooien en het zelf bereiden van gerechten. Daar bespaar je uiteindelijk geld mee en komt ons hele milieu ten goede.

8. Kunnen we je binnenkort weer eens op tv verwachten?
Ik besef iedere dag weer dat ik per toeval op tv terecht ben gekomen en hoe veel plezier ik daaraan beleef. Natuurlijk heb ik ambities voor nieuwe tv programma’s. Het is echter wel zo dat mijn missie wel bij een sponsor moeten passen. Daardoor bewandel ik niet de makkelijkste weg en verkoop ik niet mijn ziel. Vaak zeg ik nee. Toch kan ik je vertellen dat ik een aantal hele leuke ijzers in het vuur heb liggen en tot die tijd ben ik regelmatig te gast in shows. Tot nu toe heb ik ieder jaar nog een eigen programma-serie op tv gehad, onlangs was op tv mijn 4-delige programma over gezonde toetjes maken.

9. Wat maakt jouw boek ‘Gezond en prijsbewust koken’ anders dan al die andere kook- en dieetboeken?
Er zijn inderdaad heel veel kook- en dieetboeken. Mijn boek onderscheidt zich op verschillende punten, naast het feit dat mijn boek slechts 9,95 kost. De recepten zijn makkelijk en snel te maken, ook door mensen die nog niet zo bedreven zijn in de keuken. Niet met het belerende vingertje wijzen en vertellen wat allemaal niet mag is ook niet mijn ding, dus het is een vrolijk toegankelijk boek geworden. Ook is mijn methode geen dieet omdat je per maand ongeveer 2 kilo af gaat vallen. Dat is geen supersnel resultaat, maar op de langer termijn is dat het allerbeste voor je. Dat diëten niet werken omdat je daarna weer aankomt, is inmiddels bekend. Daarom is een gezonde lifestyle aanmeten beter en dat is wat je met mijn boeken gaat doen.

10. Wat is je persoonlijke favoriete gerecht?
Oei, dat is een hele lastige vraag. Het is net of je een fotograaf zijn mooiste foto laat zien, of een vader van 4 kinderen z’n leukste kind laat aanwijzen. Maargoed, ik doe m’n best. Ik ben dol op de Thaise en Indonesische keuken. De verse ingrediënten, de eenvoud en de pure smaken in deze keukens vind ik geweldig lekker. Thailand staat bekend op z’n onvervalste Pad Thai en kip curry’s. Indonesië om z’n rijsttafel met onder andere de Sateh en nasi. Ach, eigenlijk vind ik alles wat met liefde bereid is lekker!

Benieuwd naar het boek van Mathijs? Bestel het in de shop voor slechts 9,95 euro!