Het Denkmal is een monument voor homo's in de Tweede Wereldoorlog, het is een betonblok van 2,60 meter hoog en 1,90 meter breed en heeft een venster waardoor een filmpje met twee kussende mannen te zien is. Lesbiennes eisen nu dat er een nieuw filmpje wordt vertoond, waarbij ook lesbiennes worden betrokken.

Na veel discussie besloot de Duitse regering iedere twee jaar filmpjes met een homo –en lesbokus te laten zien. Dit had in 2010 moeten gebeuren, maar dat leidde opnieuw tot een hoop tumult. Minister Neumann maakte een eind aan het geruzie door een verklaring af te geven dat ‘ook lesbo’s in hun vrijheid werden beperkt, door het verbod op lesbische literatuur’. Vooralsnog wordt alleen het mannenfilmpje vertoond.

Tijden lang werd de rol van homo's en lesbiennes tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig genegeerd. Tot de toenmalige president Richard von Weizsäcker in 1985 bij de veertigste gedenkdag van het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het eerst de tot dan verzwegen bevolkingsgroepen in zijn officiële toespraak opnam. In 2003 besloot het Duitse parlement in het centrum een monument op te richten, dat in 2008 door burgemeester Wowereit en de minister van Cultuur onder grote belangstelling van de media werd onthuld. Het monument is helaas al meerdere malen slachtoffer geweest van vandalen.

CF
Lees ook:
» Berlijns homomonument beschadigd (35) reacties
» Homomonument Berlijn vernield (61) reacties