Twee mannen worden aangehouden. Zij bekennen dat ze de pastoor hebben beroofd en worden veroordeeld voor roofmoord. Maar later, als de zaak door advocaat Jacq Taekema in cassatie wordt gebracht bij de Hoge Raad, ontstaan twijfels. De Hoge Raad vernietigt het vonnis. De zaak moet opnieuw worden onderzocht; mogelijk gaat het niet om roofmoord, maar om een andere, opmerkelijker gebeurtenis.

De Hoge Raad schrijft in haar arrest over het andere scenario: "Volgens dat scenario zou - heel kort gezegd - sprake zijn geweest van fataal afgelopen wurgseks, waarin de priester en de beide verdachten vrijwillig participeerden. De verdachte zou uit schaamte voor de werkelijke toedracht aanvankelijk hebben voorgewend dat het om een roofoverval ging." Wurgseks dus. De huishoudster van de pastoor verklaart later bovendien dat de pastoor een uitgebreid maal voor ze liet koken.

Het lijkt alsof de twee mannen niet toe durven te geven wat er zich daadwerkelijk afspeelde in het huis van de pastoor voor hij overleed. Er heerst op Curaçao nog een grote taboe op homoseksualiteit en ook het feit dat het een klein eiland is met een overwegend katholieke gemeenschap, werkt niet mee. De advocaat van een van de verdachten zegt zelfs dat zijn cliënt in levensgevaar komt zodra naar buiten komt dat hij homoseksueel is.

Kijk vanavond om 22.00 uur op Nederland 2 naar Nieuwsuur. Herhalingen beginnen na middernacht.
CF