Uit interviews met 145 studenten blijkt dat het zoenen steeds minder een seksuele connotatie heeft of een uiting is van verborgen homoseksuele verlangens. Volgens Anderson duidt dit op een vergevorderde normalisering van homoseksualiteit onder studerende jongeren.

Anderson begon een grootschalig onderzoek nadat hij op Facebook steeds meer foto’s vond van heteroseksuele jongens die met elkaar aan het zoenen waren. 89% van de door hem geïnterviewde studenten zegt geen moeite te hebben om een andere jongen een vriendschappelijke kus op de mond te geven, en maar liefst 40% geeft aan wel eens “langdurig” met een andere jongen gezoend te hebben. Dat is niet veel anders onder studerende heterojongens in continentaal Europa en de VS, aldus Anderson. Zo zou 20% van de football-spelers op Amerikaanse colleges wel eens met een andere jongen gezoend hebben.

Volgens Anderson is het voor jongeren steeds minder noodzakelijk om zich seksistisch, macho of homofoob te gedragen om te bewijzen dat ze een ‘echte man’ zijn. Homofobie wordt daarmee, net als racisme, iets waar jongeren steeds meer afstand van zouden nemen: “Jonge mannen worden steeds zachter en opener”.

Anderson geeft aan dat hij met zijn uitspraken op veel kritiek van collega’s stuit, die vinden dat hij veel te optimistisch is. Maar de socioloog vindt dat zijn resultaten voor zich spreken en verwijt zijn collega’s juist dat ze te pessimistisch zijn: “Ze zitten vastgeroest in een oud denkkader. [...] Hoewel ze al 20 jaar niet meer in een studentenclub of -disco zijn geweest, veronderstellen ze toch dat er al die tijd niets veranderd is”.

Inmiddels is Anderson een onderzoek gestart naar knuffelgedrag onder studerende heterojongens. De socioloog verwacht daar op soortgelijke resultaten te stuiten. Een verkenning onder zijn tweedejaars studenten wees alvast uit dat meer dan 90% van hen wel eens lepeltje-lepeltje met een andere jongen heeft geslapen.

Bron: UvA Pride