Amsterdam roept alle inwoners op om actief op te treden tegen discriminatie. Overal wordt campagne gevoerd en ook de politie, Ajax, de theaters aan het Leidseplein en de Koninklijke Horeca Amsterdam hebben hun steun toegezegd.

Eberhard van der Laan noemt het gevoel dat hij krijgt na een discriminatie-incident 'het gevoel van een nederlaag'. "Amsterdam is echt gebouwd op tolerantie. Dat is het DNA van onze stad." Volgens wethouder Van Es (PvdA), initiatiefnemer van de campagne, is de hoofdstad kwetsbaar. "Nog steeds worden mensen bedreigd en in elkaar geslagen om wie ze zijn: bijvoorbeeld homo, joods of Marokkaans. Dat gebeurt op straat, maar ook op minder zichtbare plekken zoals in het uitgaansleven." Van Es hamert erop dat mensen echt meer aangifte moeten gaan doen.

Naast de campagne, die onder andere bestaat uit (zelf te customizen) posters (zie www.amsterdam.nl/discriminatie), gaan het college en de stadsdeelbestuurders de komende tijd bij alle scholen langs om aandacht te vragen voor het onderwerp.

 Bron: Het Parool / Foto: Jan-Willem van der Wal