In december zijn er circa twintig telefoontjes geweest en ook in januari nog een klein aantal. ‘Maar het liep niet storm’, stelt woordvoerder Maud Bredero van de gemeente Utrecht. ‘Bovendien waren het vooral journalisten en studenten die uitprobeerden of de lijn werkte.’

Slechts een enkele keer was er sprake van een serieuze melding. Sinds de invoering van het gay alert op 1 november 2010 is er één dader opgepakt en uit huis geplaatst. ‘Deze man zei echter helemaal niks tegen homo’s te hebben’, vervolgt de woordvoerder haar toelichting. ‘Daar scheld ik iedereen voor uit’, was zijn verklaring’.

Burgemeester Aleid Wolfsen besloot het gay alert in te stellen omdat de gemeente het vaak te laat merkt als er sprake is van homopesterijen. In Utrecht zijn verschillende homo’s en lesbiennes noodgedwongen verhuisd na aanhoudende (doods-)bedreigingen. Zo werd een auto in Leidsche Rijn bekrast met het woord ‘homo’ en de banden werden lek gestoken. Ook in de wijken Zuilen en Lombok hadden stellen last van homohaat.

Bron: De Pers

Lees ook:
» Gay Alert Utrecht gelanceerd (26) reacties
» Homo-alert in Utrecht (38) reacties