Sommige homo’s weten zich geen raad nu heel Amsterdam, eigenlijk heel Nederland, de schouders ophaalt over hun geaardheid, voorkeur, liefhebberij of hoe je dat gay gedoe ook noemen wilt. Ze vallen niet meer op. En dat is helemaal hun bedoeling niet!

Nogal wat homo’s vinden het kennelijk prachtig om hun ’vrijheden’ in te wrijven bij medelanders met een andere insteek, om lekker te choqueren, om vrijend door de stad te lopen en met blote billen door de grachten te varen. Daar hebben die slappe hetero’s mooi niet van terug, o zo! Dat zal Nederland leren!

Niet één lezer heeft begrip voor geweld, fysiek of verbaal, zeker als dat zich richt tegen mensen die alleen maar zichzelf zijn. Nederlanders gunnen iedereen zijn of haar levenswijze, met alle feestjes van dien, zo lees ik uit uw honderden reacties op mijn vraag van vorige week over roze Amsterdam.
Maar loop er niet zo mee te koop, vinden veel lezers. Dat er gemeenschapsgeld wordt uitgetrokken om narcistische taferelen als Canal Pride te sponsoren, valt bij velen verkeerd.

’Is het nou de bedoeling om te integreren of om te provoceren?’, vragen nogal wat lezers zich af. ’Hetero-parades op de Wallen worden door de gemeente keihard tegengewerkt en katholieke processies als de Stille Omgang staan toch ook niet op de gemeentebegroting!’

Hoe ver moet die toeristische promotie van Amsterdam als vrijplaats voor homo’s, lesbo’s en bio’s gaan, is een vraag die menigeen bezighoudt. En vooral: wat gaat dat kosten?

De apostelen van de gaybeweging vinden dat iedere homo uit de kast moet, dat wil zeggen: liefst zien zij elke homo door de stad lopen met een spandoek, waarop staat met welk geslacht hij of zij naar bed wil. Maar wie interesseert dat?

Dat lijkt hier de kernvraag. Heel veel lezers mailen mij dat het hen absoluut Siberisch laat wat anderen in hun slaapkamer uitspoken. Maar zij willen met andermans bedgewoonten ook niet ongevraagd worden geconfronteerd, zeker niet op straat of in het bijzijn van kinderen en al helemáál niet met subsidie uit de gemeentekas.

"Als homo’s beweren dat het voor hen zo onveilig is op straat, laat de gemeente dat geld dan liever uitgeven aan veiligheid. Dan lossen we in een klap twéé problemen op."

Dat de PvdA en de VVD Amsterdam weer tot de homohoofdstad van weleer willen maken, vinden de meeste respondenten een idee van gisteren. „Dat is zó passé. Onze hoofdstad is zo al gek genoeg, al gay zat”, mailt mij menigeen.

Amsterdam is van iedereen, niet alleen van uitdagende relnichten en praalhanserige parade-homo’s, die hun eigen integratie in de weg zitten.

jvnoord@telegraaf.nl

AN/Bron:De Telegraaf