Update:
De politie in Kampala zegt nu dat Kato zijn moordenaar dwong tot anale seks en dat deze daarop besloot Kato te vermoorden.
-

Kato was een van de meest zichtbare homorechtenactivisten van het Centraal-Afrikaanse Uganda, waar straffen van maximaal veertien jaar op homoseksuele handelingen staan.

Donderdag werd hij in zijn woning nabij de hoofdstad Kampala geslagen met een hamer. Hij stierf onderweg naar het ziekenhuis.

De hoofdverdachte, Nsubunga Enock, is woensdagmiddag opgepakt toen hij naar zijn vriendin ging. Enock woonde bij Kato in, nadat die in januari zijn borgsom had betaald. De politie noemde Enock eerder ''een bekende dief''.

Rolling Stone

Kato's naam, adres en foto stonden vorig jaar op de voorpagina van het Ugandese blad Rolling Stone. Het blad publiceerde een dodenlijst van homoseksuelen en riep op tot geweld tegen hen met de tekst 'Hang ze op'.

De hoofdredacteur pleit voor invoering van de doodstraf op homoseksualiteit. Kato kreeg na de publicatie meerdere doodsbedreigingen.

Homorechtenactivisten vrezen dat de regering de werkelijke reden voor de moord probeert toe te dekken om de westerse hulp aan Uganda niet in gevaar te brengen. Zij eisen bewijs dat Kato niet is vermoord om zijn seksuele geaardheid.

Vrijdag ontstonden er schermutselingen op de begrafenis van Kato tussen lokale bewoners en vrienden van hem uit de homogemeenschap.

De voorganger riep homoseksuelen tijdens de begrafenisdienst op berouw te tonen voor hun ''goddeloze gedrag'' en dorpelingen weigerden de kist te dragen. De vrienden droegen de kist vervolgens zelf naar het graf en begroeven die ook zelf.Bron: Nu.nl