True Grit (IMDB 8.2)

Kristiaan:
De originele versie van True Grit, uit 1969, is de enige film waarvoor legende John Wayne ooit een Oscar heeft gekregen. De broertjes Coen hebben in 2010 een remake gemaakt van deze rauwe western met sentimentele kern. Jeff Bridges toonde lef om in de voetsporen van The Duke te treden. Maar waarom ook eigenlijk niet? Vorig jaar won Bridges de Oscar voor Beste acteur met zijn rol als een aan lager wal geraakte country-zanger in Crazy Heart. Hij speelde de rol van low life zo goed, dat het niet vreemd was dat Joel en Ethan Coen hem belden voor de rol van de chagrijnige huurmoordenaar Rooster Cogburn. En eerlijk is eerlijk, Bridges past perfect! Het bij vlagen onverstaanbare gebrom en zijn timing qua humor verantwoorden de nominatie van Bridges als Beste acteur. Ook het meisje waar het allemaal om draait, Hailie Steinfeld, heeft een nominatie gekregen voor haar rol (Beste vrouwelijke bijrol). De pas 13-jarige Steinfeld is charmant én brutaal en dat past uitstekend bij deze rol. True Grit heeft het tempo van een western, maar veel meer charme dan je van het genre gewend bent. Liefhebbers van Oscar-winnaar No Country For Old Men zullen ook genieten van deze Coen-film. De film lijkt geen echte gooi te doen naar de belangrijkste prijzen dus ik voorspel in ieder geval één technische troostprijs.

Robbert Jan:
Ik sluit me graag aan bij die laatste voorspelling. Hoewel de film een regelrechte hit is qua bezoekersaantallen en op de valreep met tien nominaties zowel “Inception” als “The Social Network” verrassend naar de kroon stak zal True Grit het in de meeste categorieen af meten leggen tegen een andere favoriet. Ik geef eigenlijk alleen Roger Deakins, de koning van de Cinematografie, een kans op zo’n beeldje. En dat zou ook eens tijd worden, want de man is een cinematografisch genie en heeft na negen keer misgrijpen eindleijk weleens zo’n ding verdiend.
Volgens velen had Hailee Steinfeld genomineerd moeten worden in de categorie ‘Hoofdrol’, maar de producenten van de film gaven haar daar geen kans en wurmden haar in de bijrol categorie. Leuke poging, maar hoe goed ze ook is, dat gaat ze niet redden. De Coen Brothers mogen overigens helemaal niet klagen over al die nominaties. “True Grit” is een prima film, maar zeker niet hun beste en Jeff Bridges is een aardige hoofdrolspeler, maar voor onverstaanbaar mompelen geven ze geen prijzen weg natuurlijk.

KS/RJP