Natuurlijk niet.

Een vaag contact van het COC stuurde me de link. Met de vraag of ik er misschien achter zat. Want de initiatiefnemers van deze site willen tenslotte vrouwen aanspreken die op vrouwen vallen, en dat wil ik ook. En er is maar één manier om dat te doen, toch? Ga naar een shitsite, maak een blog aan en plaats een plaatje van vrouwen hand in hand. Geef het een nietszeggende titel. Zorg dat er twee blogs op staan. En zet de reactie-optie uit. O ja, dat is precies wat ik zou doen.

Web 0.0 ten top.

Absolute anonimiteit gegarandeerd. Delen onmogelijk. Uitvinden wie achter de smaakloze duizend-in-een-verhaaltjes zit ook, want de eigenaren beschermen zichzelf. Een paar oversentimentele en uberfeministische klaagzangen van duidelijke 40+ ers en je bent er. Dat er al vijftig sites zijn die dit doen zie je niet. Want niemand weet dat die sites uberhaupt bestaan. En misschien is daar een reden voor.

Misschien zit ik niet voor niets op gay.nl.

Vrouwen zijn hier in de minderheid. Er zijn vooral homo’s die niets met me hebben. En ik hou van deze site. Ik hou van die homo’s. Want zouden jullie ooit denken aan een initiatief zonder reactie-optie? Nee, jullie zijn meteen weg. Standaard lay-outs zonder een ‘share’ optie? Laat me niet lachen. Geen mogelijkheid om te zien wie achter een goedbedoeld stukje zit? Val dood.

Ik vind het leuk om iemands foto te zien. Met iemand in gesprek gaan. Een reactie te geven op een blog. En wat betreft immuniteit? Ik zou het wel eens leuk kunnen vinden om compleet naar de klote te worden geanalyseerd door homo’s die twee woorden van me hebben gelezen. Ik zou het inderdaad wel eens leuk kunnen vinden kapot gemaakt en afgekraakt te worden. Dat recht, die plicht, hebben jullie.

In de lesbische wereld heeft blijkbaar niemand dat recht

Er zijn ongeveer drie lesbische sites die redelijk draaien (meer dan tien unieke bezoekers per dag) en ongeveer vijftig die niet draaien (gemiddeld onder de 1 bezoeker, niet eens uniek.). Geen van hen biedt een reactie-optie. Geen van hen is voor mensen van deze tijd relevant. Laat staan interessant voor een jonge lesbienne.

Maar zal de pot (haha) die plasterk heeft uitgereikt om lesbiennes zichtbaarder te maken ook echt subsidies geven aan zinvolle initiatieven? Als ik zo om me heen kijk en luister, doen ze dat negen-en-een-half van de tien keer niet. Tenzij je toevallig een bekende of ex-bedgenoot bent van een subsidieverstrekker. ‘Een dergelijk initiatief bestaat al, binnen onze eigen kring. Misschien kun je ze helpen.’ Zullen de beheerders denken aan hun lezers als die kritiek hebben? Natuurlijk niet, ‘dan gaan ze toch naar een andere site?’ Ja, nog zo’n middle-aged pool of drama zeker.

Zichtbare nieuwe-generatie-lesbiennes bestaan niet. Omdat zichtbare oude-generatie lesbiennes niet willen dat ze bestaan.

Wie denken ze wel niet dat ze zijn? Deze zogenaamde open-minded feministen die alle lesbische initiatieven en fondsen stevig in hun handen houden? Die niet weten dat een nieuwe generatie wil delen en praten, iets moois wil zien? Die niet doorhebben dat lesbiennes niet net de computer hebben ontdekt, maar net zo goed flash en apps en html5 kennen als ieder ander?

Oké ik ben lesbisch. Maar dat is geen synoniem voor absoluut imbeciel. Stop subsidie-trekken en het vasthouden, dat is alles wat ik vraag. Als je wilt dat lesbiennes ooit hun seksualiteit als een norm gaan beleven en dat gaan uitspreken, dan zijn er twee opties: haal je hoofd uit het zand en besef dat we echt geen idioten zijn als we zeggen dat jullie geen flauw idee meer hebben wat jullie doen. Of ga in godsnaam met pensioen. Dan kunnen we eindelijk strijden voor wat er echt toe doet. Voor wat we waard zijn.

Dan willen we misschien eindelijk zichtbaar zijn.

Anne Koeleman