The Fighter (IMDB 8.2)

Robbert Jan:
Het lukte ooit al met ‘Rocky’ en ‘Million Dollar Baby’ als beste film en Robert deNiro won beste acteur voor ‘Raging Bull’. Kortom, met een beetje goeie boksfilm zijn er bij de Oscars weleens prijzen weg te halen. Of dat voor The Fighter ook is weggelegd, valt redelijk te betwijfelen. Dit luchtige drama over een bokser die zich naar een titel wil vechten maar daarbij onbedoeld dwars wordt gezeten door zijn ordinaire trashy familie heeft wel het verhaal maar niet de heroïek van een echte boksklassieker.
Het zijn de perfect gecaste bijrollen die de film zijn bijzondere klasse geven en naar een hoger niveau tillen. Amy Adams is heerlijk als het vriendinnetje van hoofdrolspeler Mark Wahlberg en werd terecht genomineerd. Maar ik voorspel Oscars voor de beste bijrollen van onherkenbare Christian Bale als de geflipte broer en Melissa Leo als loeder van een moeder. De rest van de Oscars gaan aan The Fighter voorbij, maar twee lijkt me een nette score.
Oh, en tijdens het kijken viel me op dat ik de montage van de film een beetje slordig vond en laten ze daar OOK nog een nominatie voor hebben zeg. Als ze die winnen eet ik mijn TV op!

Kristiaan:
De uitvoering van de bijrollen is inderdaad perfect te noemen. Christian Bale toont zich opnieuw een grootse professional die zich extreem goed voor zijn rol voorbereid, mentaal maar vooral ook fysiek. Bale en Melissa Leo zijn de hoogtepunten van de film. In de hoofdrol had ik liever Matt Damon gezien op de plaats van de saaie Mark Wahlberg, terecht dat hij niet genomineerd is in de Beste acteur-categorie. Hoewel David O’Russell een zeer onderhoudende film geregisseerd heeft, had ik bij Beste Regie liever Christopher Nolan (Inception) en Danny Boyle (127 Hours) teruggezien. Net als Robbert Jan voorspel ik niet meer dan 2 Oscars voor deze film.

KS/RJP

Lees ook:
» 10. True Grit (2) reacties
» 12 Oscar-kansen voor The King's Speech (32) reacties