Black Swan (IMDB 8,6

Kristiaan:
Het begon met Pi, een grimmige zwartwitfilm, het duurde zes jaar om The Fountain te maken, de definitieve doorbraak kwam met Requiem for a Dream, hij rehabiliteerde Mickey Rourke met The Wrestler en nu is er Black Swan. Zonder twijfel de beste film van regisseur Darren Aronofsky tot nu toe. Opnieuw kostte het hem moeite om de film gemaakt te krijgen; filmstudios waren er niet van overtuigd dat de film winstgevend zou zijn. Tegen dat probleem loopt Aronofsky keer op keer aan. Waarom? Omdat zijn thema’s vaak alles behalve standaard zijn en hij er niet voor wegschrikt om het publiek zich heel ongemakkelijk te laten voelen. Ook niet in Black Swan, waarin zijn ster Natalie Portman al haar onschuld verliest. Portman is officieel niet meer het mooie meisje uit Star Wars en V for Vendetta. Ze speelt haar rol, als fragiele ballerina die plotseling de belangrijkste rol krijgt in het Zwanenmeer, tot in perfectie. Je wordt als kijker net zo heen en weer geslingerd als Portman zelf. Ze is een van de weinige zekerheden dit jaar bij de Oscars: ze gaat winnen in de categorie Beste actrice. Hoewel haar concurrenten (onder andere Annette Bening en Nicole Kidman) goede prestaties hebben neergezet, steekt ze er met kop en schouders boven uit.

Maar de werkelijke kracht van de film zit in het script. Het nieuw geschreven verhaal, dat om onbegrijpelijke redenen niet genomineerd is voor de bijbehorende prijs, is enorm krachtig in z’n eenvoud. Pas in de allerlaatste scene wordt helder hoe simpel het eigenlijk in elkaar zit, maar dan nog steeds blijf je met veel vragen zitten. De film verafschuwt, sleept je mee en werkt betoverend. Het is een van de absolute must-sees van dit Oscar-seizoen.

Robbert Jan:
Weinig aan toe te voegen, Kris! Hoewel ik verwacht dat Black Swan slechts deze enkele Oscar voor Portman zal ophalen, is dat dan ook wel dik verdiend. De film is ijzersterk in vorm en verhaal en laat geen enkele kijker onberoerd. Het feit dit script waarschijnlijk uit de top-5 is gevallen ten faveure van het verder volledig genegeerde ‘Another Year’ is een schrale troost.

Ik moet hier bij vertellen dat ik geen groot Aronofski-fan was tot op dit punt. Maar met deze film ben ik om en zelfs van plan om zijn andere films nog eens te bekijken als soort van herwaardering. Want Black Swan is een meesterwerkje dat iedereen gezien zou moeten hebben.

KS/RJP

Lees ook:
» 9. The Fighter (1) reacties
» 10. True Grit (2) reacties
» 12 Oscar-kansen voor The King's Speech (32) reacties