Wim Eijk, de aartsbisschop die Simonis opvolgde, heeft de pedofiele priester vorig jaar alsnog disciplinair gestraft voor zijn gruwelijke daden. Hij mag geen pastorale taken meer uitoefenen. Simonis, die van 1983 tot 2007 aartsbisschop was, weigerde eerder om de pedo-priester deze straf op te leggen.

Tientallen kinderen
Het Openbaar Ministerie meldt dat tussen 1987 en 2008 zes slachtoffers van de priester aangifte hebben gedaan. In totaal zouden tientallen kinderen misbruikt zijn. Simonis was door toenmalig bisschop Philippe Bär van Rotterdam geïnformeerd dat de priester in zijn oude standplaats Zoetermeer minderjarige jongens misbruikt had. Volgens het aartsbisdom wilde Bär van de priester af.

Pedo geholpen
Simonis heeft er alles aan gedaan om de pedofiele priester een hand boven het hoofd te houden en zijn daden te verzwijgen. Ouders die bij Simonis kwamen klagen kregen te horen dat ze onzin uitkraamden. Volgens slachtoffer Erwin Meester heeft Simonis „willens en wetens een pedoseksuele priester in bescherming genomen, terwijl hij eigenlijk zijn gelovige gemeenschap had moeten beschermen.”

Het beschermen van pedofiele priesters door bisschoppen wordt sinds 2009 door het Vaticaan gezien als een ernstig vergrijp. Het leidde onder meer tot ontslag en berisping van Ierse bisschoppen.

Vorig jaar nog verklaarde Simonis tegen Jeroen Pauw en Paul Witteman dat hij altijd met veel zorg had gehandeld in misbruikzaken. Zijn meest recente reactie op de zaak is ontkennend. Simonis zegt dat hij de pedofiele priester nooit heeft beschermd.

Kijktip
Vanavond draait de uitzending van Nieuwsuur om deze zaak. Er zullen gesprekken zijn met de dader, de moeder van een slachtoffer, een slachtoffer en de nieuwe aartsbisschop Wim Eijk. Nieuwsuur begint vanavond om 22.00 op Nederland 2.

CF