The Kids Are All Right (IMDB: 7.4)

Robbert Jan:
Lisa Cholodenko schreef en regisseerde deze charmante dramady over een gezin met twee moeders. Het is fijn dat ze besloten heeft om daarbij vooral de nadruk te leggen op het feit dat we het hier hebben over een gewoon gezin wat normaal omgaat met aparte issues. Het leverde goede kritieken, prima bezoekersaantallen en vier Oscarnominaties op.

Annette Bening is zonder al te veel problemen de ster van de film. Haar voor een Oscar genomineerde hoofdrol is een subliem voorbeeld van subtiel en waarachtig krachtig acteren. Ze speelt een lesbienne die met haar partner Julianne Moore twee kinderen opvoedt. Ze hebben er allebei eentje gebaard maar wel met dezelfde anonieme spermadonor. Als de kinderen op zoek gaan naar die donor komt deze man automatisch in het gezinsleven terecht en dat is niet voor iedereen even prettig.

Het script is goed en terecht genomineerd. Pijnlijke gesprekken en ongemakkelijke dialogen zijn niet altijd even fijn om naar te kijken maar leveren een paar prachtige hoogtepuntjes op in deze film. De bijrol van Mark Ruffalo is wel wat overrated met een nominatie want feitelijk zit-ie vooral met een zinloze grijns aan diverse tafels antwoord te geven. Daar hadden andere namen kunnen en ook moeten staan. En dus gaat deze film in die categorieën niet scoren.

Verder maakt de film kans op een beeldje voor ‘Beste Film’ en ‘Beste originele Script’ maar zal ook op die twee awards geen aanspraak maken. De concurrentie meer dan moordend en deze relatief kleine film moet het dus doen met de aandacht, de erkenning en een leuke afterparty bij sir Elton John.

Kristiaan:
Het vlotte originele script van The Kids Are All Right is terecht genomineerd maar maakt geen enkele kans om te winnen. In dezelfde categorie zien we namelijk het fraaie script van The King’s Speech en het briljante script van Christopher Nolan’s Inception. Twee films die het veel meer verdienen. En dan is het perfecte script van Black Swan niet eens genomineerd. Het feit dat ik over het script praat, is omdat in de andere twee categorieën deze film volslagen kansloos is. Beste Film gaat het niet worden, ondanks dat het bij de Globes de prijs kreeg voor beste comedy (een genre dat maar moeilijk past op deze luchtige drama). En Annette Bening is de heldin van de film, maar Natalie Portman is een zekerheidje in de Beste actrice-categorie. Maar deze film mag zich gelukkig prijzen met alleen al de nominaties. De film kon me niet boeien en de voorspelbare ‘twist’ kan zelfs als storend ervaren worden. Dit is een film die ik volgend jaar alweer vergeten ben.

KS/RJP

Lees ook:
» 8. Black Swan (47) reacties
» 9. The Fighter (1) reacties
» 10. True Grit (2) reacties