Inception (IMDB: 8,9)

Robbert Jan:
We hebben hem allemaal gezien, of we droomden dat we hem gezien hadden of iemand had dat in ons hoofd geplant terwijl we sliepen. Hoe dan ook, twee jaar na het debacle rond ‘The Dark Knight’ (deze kreeg geen nominaties voor Beste film en Beste regie en de volledige filmwereld sprak er schande van) geeft regisseur Chris Nolan met deze briljante blockbuster de Academy een nieuwe breinbreker.

Door de shortlist voor Beste films op te rekken naar tien is daar wel een plekje vrij voor de filmhit van het jaar, maar voor de rest geeft de Academy Nolan alweer niet de regienominatie waar hij recht op heeft, en ook alle acteurs hebben het nakijken. Als hij ook het beeldje voor zijn meer dan originele script misloopt, zullen uiteindelijk slechts de mannen van geluid, special effects en art direction mogen hopen op een award. En dat vind ik persoonlijk ronduit schandalig. Inception is volledig ontsproten uit het brein van een begaafd filmmaker die een fantastische en (letterlijk) gelaagde filmexperience heeft weten te maken die zijn weerga niet kent.

Als de Academy zo graag Excellence In Film wil belonen zouden ze er goed aan doen om Inception tot beste film te kronen. Niet omdat de andere kanshebbers het niet verdienen, maar wel omdat dit nou juist de film is die wereldwijd 822 miljoen mensen een geweldige filmervaring voorschotelde. En dat zonder 3D-brilletje!

Kristiaan:
Inception is zonder twijfel de meest spectaculaire film van 2010. Of Christopher Nolan hiermee zijn Batman-film The Dark Knight heeft overtroffen is moeilijk te zeggen, maar dat de vergelijking gemaakt kan worden geeft alleen maar aan dat er wéér een film ligt die ijzersterk in elkaar zit, er prachtig uitziet en gigantische hoeveelheden bezoekers naar de bioscopen lokt. Dat is maar weinig regisseurs gegeven. The Dark Knight was een van de beste films van 2008 maar werd volledig overgeslagen bij de Oscars, op enkele technische awards en een postuum-Oscar voor Heath Ledger na. Na ook dit meesterwerk had Nolan een absolute frontrunner moeten zijn voor Beste regie. Hij heeft niet eens een nominatie en dat is een schande. Ondermeer om die reden lijkt de film ook geen enkele kans te maken op de prijs voor Beste film.

Ook de volledige cast is genegeerd. Hoewel de acteurscategorieën dit jaar belachelijk veel sterker zijn dan vorig jaar, had Leonardi DiCaprio niet misstaan in het lijstje van Beste acteurs. Tom Hardy en Joseph Gordon-Levitt zetten een goede prestatie neer en Marillon Coutilard speelt een stuk beter dan Pénélope Cruz vorig jaar deed in Nine, maar dat is de pech van het jaar. Korte conclusie: deze film wordt zwaar ondergewaardeerd door de Academy en dat is een kleine schande.

KS/RJP

Lees ook:
» 7. The Kids Are All Right (9) reacties
» 8. Black Swan (47) reacties
» 9. The Fighter (1) reacties
» 10. True Grit (3) reacties