De redders van Amsterdam als homohoofdstad willen ze zichzelf zeker niet noemen. Toch hebben eigenaren Gerson van Eck, Jelger Bakker en Philip Yeldon de afgelopen jaren met hun café PRIK een flinke impuls gegeven aan de kwakkelende homohoreca. Met BUMP zetten ze die positieve ontwikkeling door.

"Wij willen met BUMP graag meer doen voor de Amsterdammers en de homo’s en lesbo’s die de stad bezoeken," zegt Jelger. "Zorgen dat het aanbod van de homoscene weer diverser wordt."

En hoe willen ze dat bereiken? "We willen een leuke plek creëren waar mensen zich welkom en veilig voelen," vervolgt Jelger. "Net als bij PRIK – je hoeft echt niet per se homo te zijn om er een leuke avond te hebben. Het ligt er gewoon niet zo dik bovenop."

"Homo’s hebben meestal geen gezin," zegt Philip. "We zijn allemaal een beetje familie en zoeken elkaar dus op in cafés. Daarom vinden we het heel belangrijk dat bezoekers van alle leeftijden – van jong tot oud – zich bij ons thuis voelen."

Gerson: "Homo’s willen hun vrienden en vriendinnen mee kunnen nemen naar het café zonder te worden genegeerd of valse blikken te krijgen, wat in gewone gay bars nogal eens gebeurt. Jongeren lijken überhaupt minder behoefte te hebben aan traditionele homocafés – sociale contacten kunnen ook via internet lopen, dus uitgaan moet iets extra’s bieden en betaalbaar zijn."

Hoe willen ze in deze ingewikkelde tijd dan mensen aan hun nieuwe zaak binden? Philip: "Met goede kwaliteit en vriendelijke prijzen. Net als in PRIK willen we een mix van mensen aantrekken met een verwelkomende sfeer, vrolijk personeel en attente service. BUMP is bovendien groter en heeft daardoor een meer internationale uitstraling en meer ruimte voor entertainment."

De afgelopen zes maanden zijn zeker negen homozaken in Amsterdam gesloten, rekenen de ondernemers voor. Het meest opvallend was natuurlijk de ondergang van de Reguliersdwarsstraat als epicentrum van Mokums homo-universum, grotendeels samenhangend met het zakelijke en vervolgens persoonlijke drama van horecatycoon Sjoerd Kooistra.

Toch is het niet de ambitie om in dat gat te springen. Philip: "We willen eigenlijk alles zijn wat de Reguliers niet was. Kooistra is dan wel overleden, maar de straat was eigenlijk al dood. De straat was ooit een begrip voor homo’s, maar tegenwoordig willen mensen sympathiekere plekken – niet poenerig, minder attitude. Bars die misschien wel meer om diversiteit draaien dan om homoseksualiteit alleen."

De attitude-vrije opstelling van het personeel is volgens Gerson een belangrijke factor in het succes van PRIK: "Bij BUMP nemen we mensen dan ook volgens dezelfde filosofie aan." Philip: "Wie bij ons wil werken, moet energiek, open-minded, vriendelijk en jong van geest zijn."

Het is overigens niet de bedoeling dat de leuke barman die vrijdags in PRIK je prosecco tapt, de volgende avond in BUMP je cocktail staat te shaken, vertelt Gerson: "De twee teams willen we duidelijk van elkaar scheiden. Bij PRIK merken we namelijk dat een hoop mensen speciaal voor de mensen achter de bar langskomen. Het moet duidelijk zijn wie je waar kunt vinden."

BUMP huist in het pand waar tot in de jaren ’90 disco Homolulu was gevestigd, een legendarische club die werd gerund door de Turkse, lesbische schrijfster Güner Kuban. Philip: "Het is een mooi, historisch pand dat ooit het grootste koetshuis van de binnenstad was." Tot voor kort was het een restaurant. Jelger: "De ruimte was ingericht als een modern, high-end bruin café. Wij hebben er een moderne, sexy, kleurrijke ruimte van gemaakt."

De zwarte bar en roze trap middenin de zaak zijn de blikvangers. Philip vertelt dat de benedenverdieping van BUMP een clubby bar is met elke dag dj’s en een gevarieerde programmering met live muziek en optredens op het podium. "De bovenverdieping met zijn opvallende gouden bar is intiemer. Ook is hier een ‘playroom’ met tafelvoetbal."

De bovenruimte kan bovendien worden gehuurd voor privéfeestjes, waarbij koks gebruik kunnen maken van de professionele keuken in het pand.
Gesitueerd tussen het Leidseplein, waar het COC na de Tweede Wereldoorlog zijn sociëteit had, en het Singel waar homodisco DOK (tegenwoordig Odeon) zat, was de Kerkstraat van oudsher één van de Amsterdamse straten waar flink wat homozaken zaten. BUMP vestigt zich dan ook in de buurt van zaken als Church, Spijker, seksshop The Bronx en de hotels Golden Bear en Amistad.

Van concurrentie willen de mannen van BUMP niet weten. Gerson: "De zaken die nu in de Kerkstraat zitten, zijn heel gevarieerd van karakter maar hebben allemaal net als wij een heel persoonlijke benadering."

Tot slot: die naam, BUMP. Wat moeten we daarvan denken? Philip: "Die naam symboliseert waar we voor staan: we willen onszelf niet te serieus nemen." Gerson: "En net als de naam PRIK is BUMP in het Nederlands en Engels voor meerdere interpretaties vatbaar."

BUMP
Kerkstraat 23, Amsterdam
Open woensdag, donderdag en zondag van 17.00 tot 1.00 uur
Vrijdag en zaterdag van 17.00 tot 3.00 uur


www.barbump.nl
Tekst: Thaloen Verweij