The King's Speech (IMDB 8,5

Kristiaan:
The King’s Speech is royaal beloond met 12 Oscarnominaties en dat is geen verrassing. De film over de Britse koning George VI verrast vriend en vijand met een uitstekend script en geweldige acteerprestaties. De NY Times prijst de film omdat zowel de critics als de massa met een heel goed gevoel de bioscoopzaal weer verlaten na het zien van The King’s Speech.

Scriptschrijver David Seidler heeft alle overbodige verhaallijnen vakkundig buiten boord weten te houden waardoor er een humoristisch, puur verhaal over is gebleven dat je doet meeleven met de personages. En daarbij draait het vooral om king-to-be George VI (Colin Firth). Zijn vader overlijdt en zijn broer, de eigenlijke troonopvolger, vlucht voor zijn taak door met een gescheiden Amerikaanse te trouwen. Dus komt de kroon op het hoofd van de stotterende George. En dat stotteren vormt een probleem, zeker in de tijd waarin Hitler aan de macht komt in Duitsland. Het land heeft een leider nodig, een leider met een stem. Queen Elizabeth (Helena Bonham Carter) roept de hulp in van de onorthodoxe logopedist Lionel Logue (Geoffrey Rush) die mag gaan proberen om het gestotter van de koning te verhelpen.

Naast het uitmuntende script zit de kracht van deze film vooral in de acteerprestaties van zowel Firth, Bonham Carter als Rush. Alledrie zijn ze dan ook volkomen terecht genomineerd voor respectievelijk Beste acteur, Beste vrouwelijke bijrol en Beste mannelijke bijrol. De bijrollen zullen waarschijnlijk naar Melissa Leo en Christian Bale gaan voor hun rollen in The Fighter, maar Colin Firth lijkt dit jaar wel degelijk frontrunner zijn voor de belangrijkste prijs die een acteur kan ontvangen. Vorig jaar zette hij al een glansrol neer als de homoseksuele, eenzame George in A Single Man, dit jaar speelt hij minstens even sterk in The King’s Speech. James Franco en Javier Bardem zijn zeer sterke kandidaten, maar het gouden beeldje lijkt dus naar mijn favoriete acteur te gaan en alleen dat is al reden genoeg om te kijken op 27 februari.

Hoewel The Social Network (helaas) de grootste favoriet is om Beste film te winnen, is er hoop. Tom Hooper kreeg namelijk de prijs van beste regisseur tijdens de Directors Guild Awards en dat is vaak een goede indicator voor de Beste regie-Oscar. En aangezien de prijs voor Beste regie ook vaak aangeeft welke film Beste film is, zou The King’s Speech zo maar eens met de belangrijkste prijzen naar huis kunnen gaan.

Robbert Jan:
Na afgelopen zondag is in elk geval vast duidelijk wat de Britten de beste film vinden. Drie acteerawards, beste regie, beste film, beste script, het kon allemaal niet op. Maar daar schuilt hem ook een beetje het gevaar in voor de Oscars. Natuurlijk zal Firth een beeldje krijgen en het script heeft vooral concurrentie van Inception maar moet dat klusje ook nog wel kunnen klaren.

Voor beste film is het echter de vraag hoe chauvinistisch de Amerikanen gaan zijn. “The Social Network” is toch een beetje de verfilming van een American dream. De autistische hoofdrolspeler overkomt zijn nerdy lot met een briljant idee en wordt er best wel rijk van. Het internationale succes van Facebook is current en derhalve zeer tot de Amerikaanse verbeelding sprekend. Maar The King's Speech heeft met de awards van de Producers Guild en de Directors Guild inmiddels de achterstand op Social Network ingelopen. Het wordt daadwerkelijk spannend om te zien of de inhaalrace ook echt gaat lukken. Mijn voorspelling? De koning redt het net wel, de regisseur net niet.

KS/RJP


Lees ook:
» 6. Inception (24) reacties
» 7. The Kids Are All Right (9) reacties
» 8. Black Swan (49) reacties
» 9. The Fighter (1) reacties
» 10. True Grit (3) reacties