Winter’s Bone (IMDB 7,4) 

Robbert Jan:
Eens in de zoveel tijd komt er een film voorbij waar een heleboel mensen en critici veel lovender over zijn dan ik zelf. “Winter’s Bone” is zo’n film dus bij voorbaat excuses aan iedereen die deze film lief heeft. Op zich is Jennifer Lawrence behoorlijk goed aan het spelen in deze film dus haar Oscarnominatie is te begrijpen. Ze speelt een jong meisje dat samenwoont met haar broertje, zusje en zieke moeder, voor wie zij zorgt, in een mistroostig berggebied. Iemand komt vertellen dat haar criminele vader hun huis als borg heeft opgegeven om onder zijn gevangenisstraf uit te komen. Als pa onvindbaar lijkt gaat zij hem zoeken maar iedereen in de omgeving reageert vreselijk vijandig en naar op de vragen die ze stelt.

Winter’s Bone is de independent hitfilm van dit jaar en dingt mee in vier categorieën: Beste film, Beste actrice, Beste script en Beste mannelijke bijrol. Ik heb mij behoorlijk verveeld bij deze trage en vrijwel spanningsloze film en zie niet in hoe mensen het durven afficheren als “thriller”, want op een enkele nare scene na is het toch vooral een voortkabbelend melodrama over een miserabele situatie. Alle aandacht voor deze film is leuk, maar dat gaat vooral nieuwsgierige bioscoopbezoekers, en zeker geen gouden beeldjes, opleveren.

Kristiaan:
De afgelopen jaren zat er elk jaar wel een film tussen de nominaties voor Beste film waar ik het simpelweg mee oneens was. The Atonement van drie jaar geleden vond ik niet om door te komen, twee jaar geleden kreeg The Curious Case of Benjamin Button echt te veel praise en vorig jaar vond ik Up In The Air zwaar overgewaardeerd (Jason Reitman kan zoveel beter). Maar niet eerder heb ik me zo geërgerd als dit jaar. Winter’s Bone. Wat een oervervelend drama.

Ik weet nog dat Robbert Jan en ik best wel zin hadden in deze film. We hadden om 4 december afgesproken om Sinterklaas te vieren, lekker te eten en een goed aangeschreven film te gaan kijken die ook in aanmerking zou gaan komen voor een Oscarnominatie. Dat werd Winter’s Bone. Na een prijzenregen bij diverse Independent Film Festivals, moest dit wel goed worden.

Maar we vingen bot (if you pardon the pun). Twee zeer saaie uren met als klein hoogtepuntje het goede acteerwerk van Jennifer Lawrence. Ik raad het niemand aan. De schrijver van het script zou eens een pretpark moeten bezoeken om nog eens een klein beetje snelheid en lol te beleven. Aan beide ontbreekt het in Winter’s Bone. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn, in dit geval vond ik dat wel. Wat mij betreft zonder beeldjes weer naar huis.
Oh, en de nominatie voor John Hawkes in de categorie Beste mannelijke bijrol is echt lachwekkend! Boe!

KS/RJP

Lees ook:
» 5. The King's Speech (11) reacties
» 6. Inception (25) reacties
» 7. The Kids Are All Right (10) reacties
» 8. Black Swan (49) reacties
» 9. The Fighter (1) reacties
» 10. True Grit (3) reacties