Mark van Bommel, middenvelder van Oranje en AC Milan, spreekt over de angst die er heerst. Prof Ellis Cashmore (Universiteit van Staffordshire) presenteert de conclusies van zijn onderzoek: de impasse ligt niet aan de spelers en fans; het zijn vooral de voetbalmakelaars en clubbestuurders die waken over de financiele belangen; risico's als een coming out passen daar niet in.

Margriet Brandsma schetst de situatie in het Duitse voetbal. Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, wil eerst de resultaten van het onderzoek naar de drempels voor niet-hetero's afwachten en daarna beleid ontwikkelen met alle 18 clubs in de eredivisie.

Huub ter Haar, auteur van het boek Gelijkspelen, geeft daarentegen aan meer te geloven in een voorlopermodel: twee clubs trekken samen op in de ontwikkeling van een homovriendelijk voetbalklimaat. Deze weg leidt volgens hem tot winst: meer publiek, reclameinkomsten en een beter maatschappelijk draagvlak en aanzien.

Het jaar 2011 is door Gay.nl uitgeroepen tot themajaar sport. Het komende jaar zullen er maandelijks interviews, columns, aankondigingen en artikelen met betrekking tot homoseksualiteit en sport worden geplaatst. Heb je een bijdrage? Mail de redactie op redactie@gay.nl !

Lees ook:
» Voetballer Ron Vlaar steunt homo's (51) reacties
» Voetballer: "Collega's kom uit de kast!" (38) reacties
» Spits Bayern: 'Kom uit de kast!' (44) reacties
» 'Voetbal is klaar voor coming out' (49) reacties