127 Hours (IMDB: 8,1)

Robbert Jan:
De titel slaat op het aantal uren dat bergbeklimmer en avonturier Aron Ralston beklemd zat in een canyon met zijn arm tussen een gevallen rots en een bergwand. Voor de vrolijke optimisten die denken dat hij daarna gelukkig gered werd heb ik een mindere boodschap, hij wordt niet gered, hij redt zichzelf door zijn eigen arm te amputeren met een klein bot mesje.

Dit feestelijke gegeven werd door Danny “Slumdog” Boyle vertaald naar een adembenemende film met een indrukwekkende James Franco in de hoofdrol. Dat de film de volledige 90 minuten boeit is extra knap omdat we feitelijk de hele tijd kijken naar slechts één man op één locatie. Maar doordat Boyle en huisschrijver Simon Beaufoy hun hoofdpersonage fraaie gesprekken met zichzelf en hallucinaties geven en bovendien het landschap schitterend laten meedingen naar beste bijrol verveelt deze film geen minuut.

Helaas lijkt het er op dat de film van de zes nominaties hooguit een klein kansje maakt op de award voor beste liedje. In de andere categorieën (film, acteur, muziek, cinematografie en montage) zijn andere frontrunners die de beeldjes weg zullen kapen. Dat is jammer voor de film, maar vooral voor James Franco die een waanzinnige acteerprestatie neerzet. Nou ja, met deze rol in het achterhoofd zal de Academy hem binnen nu en pakweg tien jaar vermoedelijk alsnog vereren met zo’n beeldje, gok ik.

Kristiaan:
Aron Ralston schijnt in het echt een nare, arrogante man te zijn geweest voor zijn val. En nog steeds wel. Hij loopt momenteel binnen met het geven van speeches over moed, wilskracht en meer van de thema’s die ook in de film allemaal terugkomen. Waar The Social Network het karakter van de hoofdpersoon (Mark Zuckerberg) veel autistischer, asocialer en arroganter heeft neergezet dan hij in werkelijkheid is, verwijst 127 Hours slechts subtiel naar het karakter van de hoofdpersoon. We zien dat hij de inkomende gesprekken van z’n moeder niet opneemt, z’n vriendinnetje laat barsten, maar we zien vooral ook hoe iemand die zo overtuigt is van zijn eigen onverwoestbaarheid beetje bij beetje afbrokkelt.

127 Hours is pure kunst. Robbert Jan verwoordt het eigenlijk het beste door het landschap te nomineren voor Beste bijrol. Het is ontzettend knap hoe een film waarin feitelijk zo weinig gebeurt, constant spannend blijft, intens blijft. Niet met woorden (zoals in The Social Network extreem het geval is) maar met het beeld wordt het verhaal verteld. En de geweldige acteerprestatie van James Franco maakt het allemaal nog net iets fijner. Deze film had iets meer moeten lobbyen want kwalitatief gezien heeft 127 Hours me veel meer weten te boeien dan de grote favoriet The Social Network.

KS/RJP
Lees ook:
» 4. Winter's Bone (14) reacties
» 5. The King's Speech (12) reacties
» 6. Inception (25) reacties
» 7. The Kids Are All Right (10) reacties
» 8. Black Swan (49) reacties
» 9. The Fighter (1) reacties
» 10. True Grit (3) reacties