De vraag werd bij mij getriggerd op een borrel van een LGBT-netwerk van een grote Nederlandse organisatie. Een van de mannelijke aanwezigen vertelde: “Laatst was er een vacature op mijn afdeling. Mijn collega’s, voornamelijk bestaande uit mannen, zaten uitgebreid te fantaseren over waaraan de nieuwe collega moest voldoen: vrouw, blond, lang en een ‘goede voorgevel’. Toen mijn collega’s de volgende dag weer uitgebreid over het kandidaatprofiel liepen te fantaseren, heb ik er wat van gezegd: ik wil geen vrouw, ik wil een knappe man. Lang, brede borstkas, en smalle heupen.” De verteller vond dat er ook met zijn seksuele voorkeur rekening gehouden moest worden.

De verteller had natuurlijk wel een punt. Er is pas echt sprake van volledige emancipatie als in het dagelijks leven niet automatisch de heteroseksuele norm als uitgangspunt wordt genomen. Aan de andere kant: let’s face it, wij homo’s zijn gewoon sterk in de minderheid. Door de omvang zal de meerderheid bijna altijd dominant zijn en de norm bepalen. Het is misschien wat overdreven om te verwachten dat de meerderheid altijd maar rekening houdt met de minderheid. Tja, wat is het punt waarop je zegt: de emancipatie- en acceptatiestreven kan wel een tandje lager (of moet juist een standje hoger)?

Ik heb zelf het antwoord of de balans nog niet gevonden. Regelmatig krijg ik als Mr. Gay verzoeken om een bijdrage te leveren (op wat voor manier dan ook) aan acties gericht op de verbetering van de positie van homoseksuelen. Bij sommige sluit ik me gelijk aan, zoals acties tegen (aantoonbaar) homofoob geweld of homodiscriminatie. Hier kun je wat mij betreft bijna niet ver genoeg in gaan om dit te voorkomen. Maar bij sommige activiteiten twijfel ik wel eens. Wat is de waarde van bijvoorbeeld de EuroGames of de Amsterdam Canal Parade? Zonder twijfel zijn het echt superleuke evenementen en ook zeker goed voor de Nederlandse economie en het imago van ons land als ‘open-minded’ land. Maar helpen bij de emancipatie en acceptatie van LGBT’s? Gaan we hier niet een beetje te ver?

Hoe ver ga jij?