Toy Story (IMDB 8,7)

Kristiaan
Al een paar jaar snap ik de belachelijke voorliefde van de Academy voor Pixar niet helemaal. De eerste Toy Story was vooruitstrevend, Finding Nemo is een van de beste familiefilms van het vorige decennium en Ratatouille was leuk, maar de rest heeft veel te veel waardering gekregen dan op z’n plaats was geweest. Sinds 2003 heeft iedere film die Pixar gemaakt heeft, met uitzondering van Cars, de prijs van Beste animatiefilm gewonnen. Even op volgorde: Finding Nemo, The Incredibles, Ratatouille, WALL-E, Up en dit jaar zal Toy Story 3 ook wel niet overgeslagen worden. Beste animatiefilm is nog een jonge categorie, maar Pixar heerst. Er is momenteel een tweede Cars-film in productie omdat ze waarschijnlijk ook voor die reeks een mooi gouden beeldje in de wacht willen slepen. Het lijkt niet uit te maken wát ze maken, als ze maar iets maken.

En daarbij wordt de rest genegeerd. Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft Disney een prachtige classic-to-be gemaakt. Vorig jaar Princess and the Frog en dit jaar Tangled over het verhaal van Rapunzel. Hartverwarmend en met heerlijke liedjes waarvan we er eentje terug gaan horen in de categorie Beste originele song. Maar de film wordt voor Beste animatiefilm genegeerd. Gelukkig staat How To Train Your Dragon wel bij de drie genomineerden. Een verfrissende, aanstekelijke film die met mij veel meer deed dan het uitgemelkte, bekende trucje van Toy Story (ondanks het stoere gevangenisscenario uit dit deel).

Tijdens WALL-E kwam er een hele lobby tot stand om die film Beste film te laten worden, vorig jaar werd Up daadwerkelijk in de belangrijkste categorie genomineerd en dit jaar Toy Story 3 dus ook. Een overbodige trend die snel mag stoppen zodat er weer plaats vrij komt voor een film als Shutter Island.

Robbert Jan
Ik ben het behoorlijk met Kristiaan eens. Zodra de Academy een animatiefilm ook nomineerd als een van de tien beste films is de gehele categorie ‘Beste Animatiefilm’ direct al niet meer spannend. En dat terwijl er dit jaar reden zou zijn geweest voor enige spanning. ‘Despicable Me’ was een onverwacht grote en leuke kaskraker, ‘Tangled’ leverde eindelijk weer een echt goeie sprookjesklassieker op en ‘How To Train Your Dragon’ was eigenlijk gewoon de leukste animatiefilm van het jaar. Het hartverwarmende vikingverhaal kreeg gelukkig wel een verdiende nominatie naast de gedoodverfde favoriet en het wat artistiekere ‘L’Illusioniste’.

Maar het wordt dus Toy Story 3, de grootste verdiener van 2010 die nagenoeg unaniem de hemel in werd geprezen en verder nog een gooi doet naar de award voor beste liedje. Ik vind het prima want slecht is dit derde deel volstrekt niet, maar ergens hoop ik tegen beter weten in dat de vliegende draken zondagnacht ineens verrassend de Oscar uit de voor de hand liggende klauwen van Pixar weten te snaaien. Al is het maar om de concurrentie een extra motiverend steuntje in de rug te geven voor de komende jaren.

KS/RJP

Lees ook:
» 3. 127 Hours (11) reacties
» 4. Winter's Bone (14) reacties
» 5. The King's Speech (13) reacties
» 6. Inception (26) reacties
» 7. The Kids Are All Right (10) reacties
» 8. Black Swan (49) reacties
» 9. The Fighter (1) reacties
» 10. True Grit (3) reacties