Toen de man op de ontmoetingsplek kwam, trof hij daar echter niet zijn verwachte seksdate maar drie jongens die geld wilden zien. Als het slachtoffer niet pinde, zouden ze hem aangeven bij de politie wegens het zoeken van sekscontacten met minderjarigen. De derde minderjarige verdachte in deze zaak komt in maart voor de rechter.

De geëiste straffen zijn 105 dagen jeugddetentie waarvan 60 dagen voorwaardelijk, en 63 dagen jeugddetentie waarvan 60 dagen voorwaardelijk. Omdat de verdachten respectievelijk 45 en 3 dagen in voorarrest hebben gezeten, komt dat erop neer dat ze ook bij veroordeling niet meer naar de jeugdgevangenis hoeven.

Naast deze celstraf eiste het OM tegen hen een proeftijd van twee jaar en een verplichte begeleiding door de jeugdreclassering, met ernaast nog dertig uur leerstraf en dertig uur werkstraf voor de 16-jarige en 120 uur werkstraf en 30 uur leerstraf voor de 17-jarige.

Het OM beschuldigt de jongens van 'afdreiging'. Dat is de juridische term voor afpersing waar geen fysiek geweld aan te pas komt (er kan wel mee worden gedreigd).

In deze zaak werd aanvankelijk gesproken over vermoedelijk tientallen afgeperste homo's die op die manier door jongens van Marokkaanse komaf gelokt zouden zijn. Toch komt nu maar één geval voor de rechter. Volgens het OM is het mogelijk dat er meer zaken zijn geweest, maar kan het zo zijn dat de betreffende afgeperste mannen geen aangifte durven te doen uit angst zelf te worden vervolgd voor het zoeken van sekscontacten met minderjarigen. De verdachten zijn overigens niet van Marokkaanse komaf, zoals eerder is gemeld. Ze zijn van Turkse komaf.

RB / BN De Stem