The Social Network (IMDB 8.1)

Kristiaan:
Facebook is een wereldwijd succes. Honderden miljoenen gebruikers en een geschatte waarde van meer dan 10 miljard dollar. Het is hét sociale fenomeen van deze generatie. En er staat één man aan het roer: Mark Zuckerberg. In The Social Network, dat geïnspireerd is op het boek The Accidental Billionaires, wordt Zuckerberg neergezet als een einzelgänger en een egoïst. Een klootzakje dat zelfs over de ruggen van zijn beste vrienden gaat om er zelf beter van te worden.

Het boek is tot filmscript verwerkt door Aaron Sorkin, de schrijver van tv-serie The West Wing en de film Charlie Wilson’s War. Sorkin staat zo goed aangeschreven in Hollywood, dat hij de belangrijkste kanshebber is voor de Oscar voor Beste adapted screenplay. En eerlijk is eerlijk, in The Social Network zit geen enkel slecht geschreven dialoog. Dat is knap, want de film bestaat voornamelijk uit gesprekken. In januari mocht hij niet voor niets al de Golden Globe voor zijn scriptbewerking in ontvangst nemen.

En The Social Network kreeg tevens de Globe voor Beste film. En daar kan ik me nou net niet in vinden. De film is vlot, zeer vermakelijk en geeft de tijdsgeest erg fraai weer, maar is veel minder bijzonder dan bijvoorbeeld Inception, 127 Hours, Black Swan of The King’s Speech. Ik hoop dat de buzz rond deze film in januari zijn hoogtepunt heeft gekend en dat de belangrijkste prijs dus niet naar David Fincher en zijn film gaat.

Robbert Jan:
Timing is everything dit Oscarjaar. In een minder goed jaar hadden een paar vrouwelijke bijrollen meer kans gehad dan nu, waren sommige originele scripts wel genomineerd en hadden we zeker geen last gehad van deze film over de hype die vorig jaar officieel een hit werd: Facebook.

Met de dialogen van Sorkin zit het wel goed en ook de soundtrack zal wel een gouden beeldje op gaan eisen. En fair is fair, het is een knap staaltje werk van met name regisseur David Fincher die een vrij suf onderwerp tot een behoorlijk sterke film heeft weten te kneden. Maar het succes tot nu toe komt wel wat overdreven over.

Er was een Golden Globe en er waren allerlei internationale boards en panels die hem tot ‘Beste Film van 2010’ uitriepen. De Oscarbuzz kwam al vroeg op gang en de vraag is nu: was dat te vroeg? Bijrolspeler Andrew Garfield liep een nominatie mis, “The King’s Speech” en “True Grit” kregen meer nominaties en zo lijkt het momentum voor “The Social Network” verstreken. Of zullen de Amerikanen toch nog net wel zo vaderlandslievend zijn om “The Social Network” toch te verkiezen boven het op en top Britse stotterdrama? Dat wordt daadwerkelijk nog best wel spannend!

KS/RJP

Lees ook:
» 2. Toy Story 3 (8) reacties
» 3. 127 Hours (13) reacties
» 4. Winter's Bone (14) reacties
» 5. The King's Speech (13) reacties
» 6. Inception (26) reacties
» 7. The Kids Are All Right (10) reacties
» 8. Black Swan (51) reacties
» 9. The Fighter (1) reacties
» 10. True Grit (3) reacties