Bij de damesteams van Odysseus ‘91 is homoseksualiteit niet ongewoon maar bij de mannelijke voetballers is er niet één die ervoor uit komt dat hij homo is. Van Zeijl: ‘Vandaar ook dat wij, voetbalvereniging Odysseus ’91, besloten hebben om initiatieven te ontplooien waarin de acceptatie van homoseksualiteit centraal staat. We zagen vaak genoeg dat er tijdens wedstrijden gescholden werd met ‘homo’. Om daar een einde aan te maken hebben we deelgenomen aan het initiatief van The Justin Campaign’.

The Justin Campaign is de internationale dag tegen homofobie in de voetballerij. Deze vindt plaats op 19 februari omdat dat de geboortedag is van voormalig profvoetballer Justin Fashanu, die uit de kast kwam tijdens zijn loopbaan en uiteindelijk een eind maakte aan zijn leven.

Van Zeijl gaat verder: ‘Op zaterdag 19 februari speelden daarom alle thuisspelende teams van Odysseus ‘91 met zelfgenaaide roze armbanden. Daarnaast hadden we de club versierd met roze ballonnen en waren er in de rust roze koeken en thee met roze kleurstof. Om het af te maken hebben we ook nog posters opgehangen van The Justin Campaign’.

‘De reacties waren eigenlijk heel erg positief. Veel tegenstanders vonden het een goed idee en tijdens de wedstrijden heb ik ook geen homofobe scheldwoorden voorbij horen komen. Natuurlijk waren er ook sceptische tegenstanders. Sommigen vonden het onzin omdat sport voor echte mannen zou zijn', aldus Van Zeijl.

Hij vervolgt: ‘Wil de sportwereld homovriendelijker worden, dan moet er harder opgetreden worden tegen homofobie. Clubs, trainers, bestuurders, maar ook teamgenoten moeten een duidelijke grens trekken, dan pas kan er écht iets veranderen. In de toekomst hoop ik dat meer clubs deel gaan nemen aan dit soort initiatieven. Iedereen wordt toch wel even bewust van het feit dat homoacceptatie in de sport niet vanzelf gaat. Natuurlijk doen wij volgend jaar gewoon weer mee’.

Tekst: Mart Roumen, Sportersweb-gelijkspelen.nl

Lees ook:
» Sportcolumn: liefde voor jezelf (0) reacties
» Website tegen homofobie in sport (9) reacties
» TV-tip: homo's en voetbal in Nieuwsuur (12) reacties
» Voetballer Ron Vlaar steunt homo's (53) reacties
» Sportcolumn: homo-zijn in sport, doen! (39) reacties