Van te voren was al duidelijk dat het een spannende nacht ging worden met een groot aantal frontrunners voor de belangrijkste prijzen. Van Beste Film was al duidelijk dat deze naar The King’s Speech of The Social Network zou gaan, maar de andere belangrijke prijzen konden ook verdeeld worden onder True Grit, Black Swan, Inception, 127 Hours, The Fighter en Toy Story 3.

The Fighter verzilverde uiteindelijk twee van de zeven nominaties. Melissa Leo en Christian Bale ontvingen beide de award voor Beste Supporting Actor/Actress. Inception kreeg technische prijzen zoals Best Sound Mixing en Best Sound Editing. Ook kreeg de filmhit van 2010 de Oscar voor beste cinematografie. Toy Story 3 kreeg de prijs voor beste animatiefilm en voor beste originele liedje (Randy Newman). 127 Hours en True Grit waren de grootste verliezers. Beide kregen geen gouden beeldjes ondanks zes nominaties voor 127 Hours en maar liefst tien voor de western van de Coen brothers.

Als laatste worden respectievelijk Best director, Best Actress, Best Actor en Best Picture bekend gemaakt. Best Director zegt vaak veel over Best Picture. De laatste keer dat die twee niet naar dezelfde film ging was tijdens Crash en Brokeback Mountain. Voor de keer daarvoor moeten we opnieuw jaren terug. Dit jaar werd verwacht dat het net als vijf jaar geleden gesplitst zou gaan worden; David Fincher zou beste regisseur worden en The King’s Speech, dankzij de buzz van de afgelopen weken, beste film. Maar Tom Hooper (regisseur van The King’s Speech) kreeg de Academy Award en dat plaveide de weg voor The King’s Speech als beste film van 2011.

Een winst waar niemand het mee oneens zal zijn is die van Natalie Portman. Voor haar rol als de verwarde, intense ballerina in Black Swan kreeg ze de Oscar voor beste actrice. Colin Firth had vorig jaar al een Oscar verdiend voor A Single Man. Dit jaar kreeg de Britse acteur de meest prestigieuze prijs van Hollywood voor zijn rol in The King’s Speech. Tijdens zijn toespraak dankte hij ook zijn goede vriend en regisseur van A Single Man, Tom Ford.

Fans van tv-serie The West Wing hebben reden om te juichen. Aaron Sorkin, de schrijver van de serie, mocht voor zijn The Social Network het beeldje voor Best adapted Screenplay mee naar huis nemen. David Seidler, schrijver van The King’s Speech ontving de Oscar voor Best Original Screenplay. Seidler, die net als het hoofdpersonage uit de film zelf ook stottert, zei: “Ik accepteer dit in naam van alle stotteraars wereldwijd. We hebben een stem!”

De show werd aangekleed met waar de Oscars het beste in zijn: film. In het introfilmpje zagen we hosts James Franco en Anne Hathaway meespelen in een aantal genomineerde films en later waren enkele films aangepast zodat het net leek alsof Harry Potter en Twilight musicals waren. De tekst van niet alleen de hosts maar ook de acteurs die de winnaars bekend maakten was veel, veel beter dan vorig jaar. Kirk Douglas stal de harten van alle kijkers door te flirten met Anne Hathaway en diezelfde Anne verklaarde het afgelopen filmjaar een geweldig jaar voor lesbiennes met The Kids Are All Right (“about lesbians”), Black Swan (“about dancing lesbians”) en Toy Story 3 (“where’s the dad?!”). De laatste categorie, beste film, werd ingeleid met opnieuw een prachtig filmpje en de avond werd afgesloten met kinderkoor PS22 dat Somewhere over the Rainbow zong.

De volledige lijst met winnaars is uiteraard te zien op www.imdb.com.

KS
Lees ook:
» 1. The Social Network (11) reacties
» 2. Toy Story 3 (10) reacties
» 3. 127 Hours (13) reacties
» 4. Winter's Bone (14) reacties
» 5. The King's Speech (13) reacties
» 6. Inception (26) reacties
» 7. The Kids Are All Right (10) reacties
» 8. Black Swan (51) reacties
» 9. The Fighter (1) reacties
» 10. True Grit (3) reacties