Als eerste operagezelschap in Nederland voert De Nederlandse Opera Billy Budd uit van de Britse componist Benjamin Britten (1913-1976). De première vindt plaats op maandag 7 maart om 19.30 uur, waarna nog zeven voorstellingen volgen in Het Muziektheater Amsterdam.

Het werk is gebaseerd op een novelle van Herman Melville uit 1891. Aan boord van een oorlogsschip raken de scheepsmaat Billy Budd en de officier John Claggart met elkaar in conflict. De naïeve, goedgelovige Billy wordt door de van haat vervulde Claggart van aanzet tot muiterij beschuldigd. Omdat hij stottert, kan Billy zich niet verbaal verdedigen. De Billy welgezinde kapitein Vere ziet geen andere mogelijkheid dan de onschuldige jongen ter dood te veroordelen.

Britten wisselt grote koorscènes af met intieme taferelen; schilderachtige tussenspelen vormen het verbindende element tussen beide. De ware hoofdrol is echter weggelegd voor de zee, die symbool staat voor zowel vrijheid als tirannie. Het verhaal over de spanning tussen de verbitterde officier Claggart en de jonge, mooie en naïeve matroos Billy Budd bevat een onmiskenbaar homo-erotisch element. In deze uitsluitend voor mannenstemmen gecomponeerde opera werd bovendien de belangrijke rol van kapitein Vere door Britten geschreven voor zijn levenspartner, de tenor Peter Pears.

Voor de voorstellingsreeks in Amsterdam dirigeert Ivor Bolton, chef-dirigent van het Mozarteum Orchester uit Salzburg, het Nederlands Philharmonisch Orkest. De drie hoofdrollen worden gezongen door de Engelstalige zangers John Mark Ainsley (Captain Vere), Jacques Imbrailo (Billy Budd) en Clive Bayley (John Claggart). Nederlandse inbreng is er onder meer van de zangers Henk Neven, Jeroen de Vaal en Roger Smeets. Een hoofdrol is tevens weggelegd voor het Koor van De Nederlandse Opera, ingestudeerd door Martin Wright.

Gay Date Night
De Nederlandse Opera organiseert op 25 maart 2011 de eerste Gay Date Night rondom de opera Billy Budd. 

Programma
18.30 uur ontvangst bij de Date Night-balie
18.45 uur rondleiding achter de schermen
19.30 uur voorstelling Billy Budd
20.50 uur pauze met drankjes
22.55 uur einde voorstelling
23.00 uur nazit
Gay Date Night - Billy Budd
25 maart 2011
18.30 uur
Het Muziektheater Amsterdam

Prijs € 55
Klik op de banner om te bestellen


Fotocredits: Clarchen & Matthias Baus

Meer informatie op www.dno.nl